Zr. Ms. Van Amstel doet twee drugsvangsten in 48 uur.

Zr. Ms. Van Amstel doet twee drugsvangsten in 48 uur.
Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, het M-fregat Zr. Ms. Van Amstel, heeft in de nacht van 11 op 12 april 2017 twee partijen cocaïne onderschept. Nog voordat de eerste verdachten en gevonden drugs waren overgedragen aan de US Coast Guard, werd een tweede smokkelvaartuig ingerekend. In totaal is bijna 700 kilogram cocaïne in beslag genomen.
Tijdens een schietoefening voor de kust van Curaçao kwam een melding binnen over een verdacht schip. Het bleek te gaan om een snelle kleine motorboot, een zogenoemde ‘go-fast’. Deze bevond zich op dat moment ten noorden van de territoriale wateren van Colombia. Zr. Ms. Van Amstel is in volle vaart richting de opgegeven positie gevaren, waarna de NH-90 boordhelikopter werd ingezet om de ‘go-fast’ te detecteren. Enkele zeemijlen van het vaartuig heeft Zr. Ms. Van Amstel haar beide RHIB’s gelanceerd met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht. Toen de RHIB’s vlakbij kwamen werden verdachte pakketten vanuit de go-fast in zee gegooid. Tien pakketten werden uit het water gevist en aan boord van de ‘go-fast’ werden drie bemanningsleden en nog drie verdachte pakketen aangetroffen. Aangezien het smokkelvaartuig niet meer zeewaardig was, werden de bemanningsleden en hun smokkelwaar aan boord genomen van Zr.Ms. Van Amstel. Na onderzoek bleken de pakketten cocaïne te bevatten. In totaal gaat het om ongeveer 325kg.
Tweede smokkelvaartuig
Nog voordat de drie bemanningsleden en de in beslag genomen cocaïne konden worden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht kwam een nieuwe melding binnen. Een verkenningsvliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied (type Dash-8) lichtte Zr.Ms. Van Amstel in over een nieuw verdacht contact. Wederom werd de NH-90 maritieme gevechtshelikopter er op afgestuurd. Het verdachte vaartuig reageerde niet op de verschillende stopsignalen, die vanuit de helikopter werden gegeven. Waarschuwingsschoten waren nodig om het tot stoppen te dwingen. 15 balen cocaïne (zo’n 350 kg) werden in beslag genomen. De opvarenden werden aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan een vaartuig van de U.S. Coast Guard.•

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: