Huidige situatie effecten olievervuiling

Nieuwsbulletin 31 mei: Huidige situatie effecten olievervuiling

KRALENDIJK BOANIRE:
Vanaf het weekeinde is een werkteam bestaande uit de overheid, de Stinapa en de Selibon bezig met het schoonmaken van de stranden die vervuild zijn geraakt door de olievervuiling die zijn oorprong in Trinidad had.
Het Bonairiaanse eilandsbestuur heeft samen met de Stinapa alle stranden in de gaten gehouden en er is geen melding geweest van vervuilde stranden aan de westkust van het eiland. Deze stranden kunnen bezocht worden voor ontspanningsactiviteiten indien gewenst. Er zijn geen waarschuwingen afgegeven v.w.b. zwemmen, snorkelen of duiken bij de stranden aan de westkust.
De vervuilde stranden Lac, Sorobon, Lagun en Washikemba zijn grotendeels schoon. Vrijwilligers maken de stranden dagelijks schoon. Aan de Stinapa is gemeld dat er alleen heel kleine teerballetjes aanspoelen aan de kust. Een grote schoonmaakactie is gepland voor zaterdag 3 juni voor de zuidoostelijke kust. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op volunteers@stinapa.org.
Het water bij de vervuilde stranden zoals Lac en Sorobon is niet giftig. Echter, ouders moeten alert zijn en voorkomen dat hun kinderen met de teerballen spelen. Als u teerballen ziet in het water mag u deze niet met blote handen aanraken. Gelieve de autoriteiten hiervan op de hoogte te brengen. Als u teer hebt aangeraakt moet u uw huid reinigen met babyolie of slaolie. Teer is niet noodzakelijk gevaarlijk voor de huid, maar bij sommige mensen kan er een allergische reactie optreden als gevolg van de substantie. In zo’n geval moet u contact opnemen met een dokter.
Voor zover bij ons bekend bestaat er geen groot risico bij het eten van vis. Vang of eet geen vis die zichtbaar besmeurd zijn met teer. Eet geen vis waaraan een vreemde of vieze geur zit. Als u plakken teer ontdekt in het zand of in de zee of een dier ziet dat bedekt is hiermee, meldt dit dan aan de autoriteiten of de Stinapa op nummer +599 717 8444.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: