KONSULTA GUBERNAMENTAL NA SINT MAARTEN

KONSULTA GUBERNAMENTAL NA SINT MAARTEN

 

Kralendijk – Den siman 39 e diputadonan Kroon i Tjin Asjoe i gezaghebber Rijna riba invitashon di sekretario di estado di Asuntunan Interno i Relashonnan den Reino (BZK) Knops a partisipá na un konsulta gubernamental na Sint Maarten. E tópiko mas importante di kombersashon tabata e reakshon di gabinete riba e informashon di ‘Raad van State’ relashoná ku entre otro e ròl di kordinashon di BZK en relashon ku Hulanda Karibense i e Investigashon di Maneho Interdepartamental Hulanda Karibense. Dentro di poko ta publiká e punto di bista di gabinete i e dokumentunan konserní i despues di esei Kolegio Ehekutivo ta drenta den konsulta ku Konseho Insular i eventual otro interesadonan pa komo Entidat Públiko Boneiru asumí un punto di bista i transmití esei pa sekretario di estado.

 

Adaptashon Lei elektrisidat i awa BES

Despues di a konsultá ku ‘stakeholder’-nan, entre otro gerensia di WEB, pa medio di un karta pa ministerionan di Infrastruktura i Maneho di Awa i Asuntunan Ekonómiko Kolegio Ehekutivo a reakshoná riba adaptashon di e Lei elektrisidat i awa BES ku e departamentunan a proponé. Manera ta konosí aña pasá despues di implementashon di e lei a resultá ku esaki tabatin konsekuensianan indeseá spesialmente pa hendenan ku ta usa tiki awa i koriente, entre otro kasnan di famia ku un entrada abou. Riba petishon di Entidat Públiko Boneiru e ministerionan a primintí di adaptá e lei. Pa medio di konsulta via internèt a ofresé tur hende oportunidat pa duna komentario riba e teksto den forma di konsepto di e lei adaptá. Den su karta pa e ministerionan Kolegio Ehekutivo a insistí pa deklará e prinsipio di solidaridat aplikabel pa Hulanda Karibense tambe, manera e ta konta pa usuarionan den e parti oropeo di nos pais. Kolegio Ehekutivo a mustra ku igualashon di e tarifanan di elektrisidat i awa ta konektá perfektamente bon ku maneho di Gabinete ku ta enserá pa, den kuadro di kombatimentu di pobresa, hasi esfuerso pa baha gastunan di primera nesesidat, manera awa i elektrisidat.

 

Salú i vital

Durante su bishita di trabou na Den Haag diputado Den Heyer, huntu ku sekretario di estado di Salubridat Públiko, Bienestar i Deporte Blokhuis, a firma e akuerdo di koperashon ‘Boneiru salú i vital’. E akuerdo ta enfoká entre otro riba fortifikashon di kuido básiko pa famia i hubentut, atendementu ku violensia doméstiko i maltrato di mucha, kuido pa hende grandi i hendenan ku ta duna kuido boluntario. Pa ehekushon di e akuerdo e ministerio ta pone te ku aña 2022 anualmente 1,5 mion dòler disponibel.

 

Bishita di trabou sekretario di estado Van Ark

For di 1 te ku 5 di òktober sekretario di estado van Ark (Asuntunan Sosial i Empleo) ta na Boneiru ku un bishita di trabou ku pa gran parti ta dediká na Diálogo Sentral. Kolegio Ehekutivo ta den konsulta ku e sekretario di estado tokante desaroyonan na Boneiru ku tin di haber ku su portofolio, manera e sistema di siguridat sosial, akohida di mucha i – den kuadro di kombatimentu di pobresa – e punto di referensia pa un mínimo sosial ku mester stipulá.

 

Partisipashon na ‘Oceans Conference’

Komo miembro di Asosashon di Paisnan i Teritorionan Ultramar nan ta spera ku Entidat Públiko Boneiru ta partisipá na e ‘Ocean Conference’ ku ta tuma lugá di 15 pa 18 di òktober na Bruselas. Gezaghebber Rijna i diputado Tjin Asjoe lo representá Entidat Públiko Boneiru. E organisashon a invitá e delegashon boneriano pa duna un presentashon tokante e konsepto di Blue Destination. Lo hasi uso di e presensia na Bruselas pa alabes hasi un eksplorashon pa loke ta trata e fondonan di desaroyo di Union Oropeo, riba kua posibelmente Entidat Públiko Boneiru por hasi un apelashon pa finansiamentu di por ehèmpel partinan di e konsepto di Blue Destination.            

 

BESTUURLIJK OVERLEG OP SINT MAARTEN

 

Kralendijk- In week 39 hebben de gedeputeerden Kroon en Tjin Asjoe en gezaghebber Rijna op uitnodiging van staatssecretaris van BZK Knops op Sint Maarten deelgenomen aan bestuurlijk overleg. Voornaamste onderwerp van gesprek was de kabinetsreactie op de Voorlichting van de Raad van State met betrekking tot o.a. de coördinerende rol van BZK in relatie tot Caribisch Nederland en het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Caribisch Nederland. Het kabinetsstandpunt en de achterliggende documenten worden zeer binnenkort gepubliceerd waarna het Bestuurscollege met de Eilandsraad en eventuele andere belanghebbenden in overleg zal treden om als openbaar lichaam Bonaire een standpunt in te nemen en dat over te brengen aan de staatssecretaris.

 

Aanpassing Wet elektriciteit en water BES

Het Bestuurscollege heeft na overleg met stakeholders waaronder de directie van WEB per brief aan de ministeries van IenW en EZK gereageerd op de door de departementen voorgestelde aanpassing van de Wet elektriciteit en water BES. Zoals bekend is vorig jaar na invoering van de wet gebleken dat deze met name voor de kleinverbruikers waaronder huishoudens met een laag inkomen ongewenste gevolgen had. Op verzoek van het OLB hebben de ministeries toegezegd de wet aan te passen. Via internetconsultatie is iedereen de gelegenheid geboden commentaar te geven op de concepttekst van de aangepaste wet. Het BC heeft er in zijn brief aan de ministeries op aan gedrongen het solidariteitsbeginsel zoals dat geldt voor gebruikers in het Europese deel van ons land ook van toepassing te verklaren voor Caribisch Nederland. Het BC heeft er op gewezen dat gelijktrekking van elektriciteits- en watertarieven naadloos aansluit bij het beleid van het Kabinet zich in het kader van de armoedebestrijding in te spannen de kosten van noodzakelijke levensbehoeften – zoals water en elektriciteit – te verlagen.

 

Gezond en wel

Gedeputeerde Den Heyer heeft tijdens haar werkbezoek aan Den Haag met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Blokhuis de samenwerkingsovereenkomst ‘Bonaire gezond en wel’ ondertekend. De overeenkomst richt zich onder meer op de versterking van de eerstelijns gezins- en jeugdzorg, de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, ouderenzorg en mantelzorgers. Voor de uitvoering ervan stelt het ministerie tot en met 2022 jaarlijks 1,5 miljoen dollar beschikbaar.

 

Werkbezoek staatssecretaris Van Ark

Staatssecretaris Van Ark (SZW) brengt van 1 tot en met 5 oktober een werkbezoek aan Bonaire dat grotendeels in het teken staat van de Centraal Dialoog. Het BC heeft overleg met de staatssecretaris over ontwikkelingen op Bonaire die haar portefeuille raken, zoals het sociale zekerheidsstelsel, kinderopvang en – in het kader van de armoedebestrijding – het ijkpunt voor een vast te stellen sociaal minimum.

 

Deelname Oceans Conference

Als lid van de Overseas Countries and Territories Association wordt het OLB geacht deel te nemen aan de Ocean Conferene die van 15 tot 18 oktober in Brussel wordt gehouden. Het OLB zal worden vertegenwoordigd door gezaghebber Rijna en gedeputeerde Tjin Asjoe. De Bonairiaanse delegatie is door de organisatie uitgenodigd een presentatie te geven over het Blue Destination-concept. De aanwezigheid in Brussel wordt aangegrepen om tevens een verkenning uit te voeren naar ontwikkelingsfondsen van de Europese Unie waarop het OLB mogelijkerwijs een beroep kan doen ten behoeve van de financiering van bijvoorbeeld onderdelen van het Blue Destination-concept. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: