KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNUNOTISIA

Winstmarge voor hygienische producten is niets nieuws

Winstmarge voor hygienische producten is niets nieuws

Geplaatst op 01 september 2020 di door Ministerie van Economische Ontwikkeling

WILLEMSTAD – Rekening houdend met een toename van de vraag voor verzorgings-, schoonmaak- en hygiëneproducten als gevolg van de COVID-19 pandemie, heeft de Curaçaose overheid een regulatie van maximum prijzen geïntroduceerd voor deze productcategorie. Deze regulatie is al in maart van dit jaar geïntroduceerd  en het gaat om een maximale winstmarge (percentage) en geen vaste prijs die de Curaçaose overheid geeft vastgesteld voor deze producten.

De Curaçaose overheid blijft het uitermate belangrijk vinden om binnen de huidige omstandigheden het Curaçaose volk vrije en eerlijke toegang te geven tot producten die nodig kunnen zijn voor bescherming van hunzelf en hun naasten. In een poging om consument te helpen beschermen tegen mogelijk misbruik van prijzen voor wat betreft deze productcategorie, heeft het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) een evaluatie van de markt uitgevoerd en met ingang van 18 maart 2020 een maximale winstmarge ingevoerd voor de volgende productcategorieën:

  • Handschoenen, zowel van latex als van siliconen;
  • Producten om de handen te desinfecteren;
  • Desinfecterende sprays;
  • Antibacteriële doekjes;
  • Schoonmaakalcohol (70% of meer);
  • Thermometers;
  • Mondkapjes c.q. mondmaskers en
  • Verschillende fruitsoorten en groentes die een hoge dosis vitamine C bevatten.

De introductie van een maximale marge betekent niet dat de overheid een prijs heeft vastgesteld  waarvoor een winkelier (groot- of detailhandel)  elk van de producten moet verkopen. De marge stelt vast welk winstpercentage de winkelier  op elke productcategorie  mag berekenen. Uit onderzoek blijkt dat dit een eerlijkere manier is om controle toe te passen aangezien elke winkelier de producten tegen een andere prijs inkoopt . Invoering van een vaste prijs zou voordelig uitvallen voor de een en nadelig voor anderen die wellicht het product voor een hogere prijs inkopen. Dit betekent duidelijk ook dat de prijzen van producten kunnen verschillen tussen verschillende winkels. Het is aan elke consument waar hij zijn inkopen verkiest te doen.

Al de verschillende productcategorieën samen  met de maximale winstmarges die door de overheid zijn vastgesteld, zijn in detail aangegeven in de ministeriele beschikking (P.B. 2020 no. 17, P.B. 2020 no. 18  i P.B. 2020 no. 22). 

Vanaf de introductie van deze regeling heeft het economische inspectieteam haar  regime van routinecontroles opgevoerd om zo toe te zien op de naleving van dit besluit. Natuurlijk moeten  burgers ook attent blijven op exorbitante prijzen van één of meer van de voorgemelde producten, en deze aangeven door middel van een WhatsApp naar het economische inspectieteam via telefoonnummer +599 9 511-1444.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: