google.com, pub-5639114718427035, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag start met openbare verhoren

Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag start met openbare verhoren

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag start maandag 16 november 2020 om 09:30 uur met de openbare verhoren. Het actuele verhoorschema is hier te vinden.

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag doet onderzoek naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. De commissie bestaat uit de leden: Jeroen van Wijngaarden (VVD), Roy van Aalst (PVV), Chris van Dam (CDA, voorzitter), Salima Belhaj (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Attje Kuiken (PvdA, ondervoorzitter) en Femke Merel van Kooten-Arissen (vKA).

Opdracht

De commissie heeft een gerichte opdracht: zij doet onderzoek naar het fraudebeleid bij de kinderopvangtoeslag in een bepaalde periode. De commissie verhoort getuigen en deskundigen onder ede en doet onderzoek op basis van openbare documenten en door de commissie gevorderde informatie. Er wordt een reconstructie gemaakt van gebeurtenissen op ministeries en bij de Belastingdienst in de periode tussen 2013 en november 2019.

Bevindingen

De commissie levert op 17 december 2020 aan de Tweede Kamer haar verslag met bevindingen op. De Tweede Kamer kan vervolgens het debat aangaan met de verantwoordelijke bewindspersonen.

Noot voor de redactie en persregeling enquêtezaal:

Voor meer informatie over het werk van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, de verhoren en interviewverzoeken met voorzitter Chris van Dam, kunt u contact opnemen met Koen van Tankeren via 06 418 43939 of via persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Persregeling Enquêtezaal

Alle verhoren van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag vinden plaats in de Enquêtezaal in de Tweede Kamer (gebouw Logement, via entree Lange Houtstraat 1, Den Haag).

Vooraf aanmelden noodzakelijk

Let op! De ruimte in de Enquêtezaal is vanwege de coronamaatregelen beperkt. Er geldt een maximumaantal van journalisten dat plaats kan nemen aan de perstafels voor de schrijvende pers. Vertegenwoordigers van de schrijvende pers die de verhoren willen bijwonen, dienen zich dan ook vooraf per e-mail aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl onder vermelding van de datum en tijdstip van het verhoor, naam, medium en contactgegevens. Ook journalisten met een vaste accreditatie van de Tweede Kamer, dienen zich te registreren. Wanneer er veel aanmeldingen zijn, kunnen er beperkingen zijn.

Tribune

Op de publieke tribune in de enquêtezaal is het voor (een beperkt aantal) fotografen en/of cameramensen mogelijk om tijdens de verhoren korte opnamen te maken. Afhankelijk van de belangstelling kan het aantal fotografen en/of cameramensen worden beperkt of bij toerbeurt worden toegelaten. Let op: in verband met beperkte ruimte is het niet mogelijk om opnamen te maken vanaf de vloer van de enquêtezaal. De Tweede Kamer stelt beeldmateriaal beschikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Beperken aanwezigheid

De Tweede Kamer doet – in verband met de coronamaatregelen – een beroep op de parlementair journalisten om de aanwezigheid van journalisten te beperken tot een minimum. We vragen redacties daarbij te kiezen voor journalisten die al beschikken over een vaste accreditatie. Alle verhoren zijn live te volgen via deze link op de website van de Tweede Kamer. Desgewenst kunnen redacties beelden van de vergaderingen in hoge resolutie verkrijgen via Kamerbeelden.

Anderhalve meter

Het uitgangspunt is en blijft dat mensen zich houden aan de richtlijnen zoals die door het kabinet zijn afgekondigd. Dit betekent dat journalisten overal in het Kamergebouw 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en zich houden aan de hygiënevoorschriften.

Tot slot, de Tweede Kamer volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwgezet. Het is niet uitgesloten dat de gekozen werkwijze wordt aangepast.

Accreditatie

Journalisten die de openbare verhoren willen bijwonen, maar geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, hebben per dag een accreditatie nodig. Een accreditatie kunt u online aanvragen, via deze link. De openbare verhoren zijn live te volgen via de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct. De verhoren terugkijken kan op Debat Direct en Debat Gemist. De beelden van de verhoren zijn voor de media verkrijgbaar via Kamerbeelden.

Voor meer informatie over deze persregeling kunt u contact opnemen met het persloket van de Tweede Kamer, via persvoorlichting@tweedekamer.nl.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: