Herdenking op 4 mei bij Erelijst van Gevallenen

Herdenking op 4 mei bij Erelijst van Gevallenen

30 april 2021

Op 4 mei vindt vanaf 11.00 uur de jaarlijkse herdenking bij de Erelijst van Gevallenen plaats in de Tweede Kamer. Voorzitter Vera Bergkamp houdt een toespraak en legt samen met Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer, namens de Staten-Generaal een krans bij dit nationaal monument. Minister-president Mark Rutte en Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, leggen namens de ministerraad een krans. Ook leerlingen van een Haagse scholengemeenschap hebben een rol in de ceremonie.

De herdenking begint met de toespraak van Vera Bergkamp. Daarin staat zij onder meer stil de omvang en betekenis van de Erelijst van Gevallenen en, aan de hand van een persoonlijk verhaal, bij de manier waarop de Tweede Wereldoorlog doorwerkt in het heden. Aansluitend worden er gedichten voorgedragen door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Zoals ieder jaar wordt er een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen omgeslagen. Na de kransleggingen namens de Staten-Generaal en de ministerraad, leggen ook de scholieren en hun directeur een krans. Daarna wordt een minuut stilte in acht genomen.

Verplaatst naar Statenpassage

Door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kan er geen publiek aanwezig zijn bij de ceremonie. De herdenking wordt verplaatst naar de Statenpassage,  waar meer ruimte is voor het beperkte aantal aanwezigen. De herdenking begint om 11.00 uur en is live te volgen via de livestream van de Tweede Kamer.

Herdenking op de Dam

De Kamervoorzitter is ‘s avonds aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Zij legt daar samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal. U kunt hier het programma van de Nationale Dodenherdenking bekijken.

Erelijst van Gevallenen

De Erelijst van Gevallenen is sinds 1960 te vinden bij  ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer en bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de Erelijst omgeslagen. U kunt de digitale Erelijst hier bekijken.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: