DISKURSO DI GOBERNADOR NA HURAMENTU DI GABINETE PISAS

DISKURSO DI GOBERNADOR NA HURAMENTU DI GABINETE PISAS

Geplaatst op 14 June 2021 dor di Ministerio Asuntunan General i Promé Minister

Djaluna, 14 di yüni 2021  

Su Ekselensianan,

For di awor boso tur akí ta minister di tur Yu di Kòrsou!

Tin un enkargo pisá ta warda boso. Pasobra awor boso ta bai kuminsá ku e gran tarea di goberná Pais bou di sirkunstansianan eksepshonalmente difísil. Afortunadamente, krísis di Corona na Kòrsou ta parse un poko kontrolá pero esei no ta nifiká ku nos por sigui ku nos bida manera kustumber. I laga nos ta franko. Pa masha hopi hende, promé ku Corona mes  bida no tabata fásil.

Stankamentu di ekonomia di nos pais aña pasá a oumentá desbentaha ekonómiko di hopi hende muchu mas ainda. Nos lo mester hasi un tremendo esfuerso pa gana nos ekonomia riba pia  atrobe i ofresé nos hendenan perspektiva nobo. Nos tur tin mashá mesté di esaki.

E nesesidatnan sosial ta enorme i nan ta eksigí akshon urgente den tur sektor di komunidat; di kuido te enseñansa; di ekonomia te infrastruktura; di desaroyo sosial te finansa i di hustisia te gobernashon. Nos komunidat tin nesesidat di impulso nobo i di areglonan pa yega na desaroyá i hasi pleno uso di e talentonan disponibel. Pasobra di ku tin talento den e komunidat akí di nos, mi ta konvensí. Ta e oportunidat nan tin ku haña pa den un sosiedat sigur i stimulante nan desaroyá.

Esei ta rekerí kooperashon ku tur e sekshon- i organisashonnan di pais; i tambe konsultanan konstruktivo ku nos sosionan denter di Reino. Ta nifiká ku nos mester traha a base di konfiansa mutuo; tantu den Kòrsou entre sosionan polítiko i sosial, komo entre partnernan denter di Reino i na nivel internashonal. E konfiansa ei lo mester krese i e konfiansa ei boso lo mester gana, a base di boso esfuerso i loke efektivamente boso presta!

Ta dependé di boso, komo Konseho di Minister, pa tuma inisiativa i indiká e ruta pa sali for di e krísis. Esei ta rekerí plania i tuma desishonnan ku ta prepará kuidadosamente den konsulta ku tur e partinan involukrá, teniendo na kuenta e rekisitonan di bon gobernashon i responsabilidat atministrativo di kada hende personalmente. Antó e plannan i e desishonnan ei mester ta basá riba un evaluashon realístiko di nos situashon i nos posibilidatnan. Esei ta e reto  boso dilanti.

Pero boso no ta so …  semper kaminda ta posibel lo mi apoyá boso. Esei ta mi papel komo Gobernador; pa duna boso aliento, pa duna konseho i – kaminda ta nesesario – duna atvertensia.

Título di boso akuerdo di gobernashon ta: Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou, Ta pueblo su bùrt! Klaramente boso ta duna di konosé kiko ta boso afan pa hasi den e kuater añanan benidero. Mi ta ekspresá e deseo ku efektivamente boso lo kumpli ku boso meta. Siudadanonan di Kòrsou ta konta ku boso!


TOESPRAAK GOUVERNEUR BIJ HET AANTREDEN VAN HET KABINET PISAS

Geplaatst op 14 juni 2021 di door Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

MAANDAG 14 JUNI 2021

Excellenties,

Vanaf nu bent u allen minister van alle Curaçaoënaars!

U wacht een zware taak. Want u begint aan de grote opgave om het Land te besturen onder uitzonderlijk lastige omstandigheden. Gelukkig lijkt de Coronacrisis op Curaçao enigszins onder controle, maar dat betekent nog niet dat we ons leven op oude voet kunnen voortzetten. En laten we eerlijk zijn. Velen hadden het vóór de crisis al niet makkelijk.

De stilstand van de economie in het afgelopen jaar heeft vervolgens de sociale en economische achterstand van velen nog verder vergroot. Het zal een zeer grote inspanning vragen om onze economie weer op de rails te krijgen en om onze mensen weer perspectief te bieden. Dat hebben we allemaal nodig.

De sociale noden zijn groot en vragen om acute actie in alle sectoren van de maatschappij; van zorg tot onderwijs; van economie tot infrastructuur; van sociale ontwikkeling tot financiën; en van justitie tot bestuur. Onze samenleving heeft nieuwe impulsen en arrangementen nodig om tot ontwikkeling te komen; en om de beschikbare talenten volledig te benutten. Want dat die talenten er zijn in onze gemeenschap; daar ben ik van overtuigd. Zij moeten een kans krijgen om zich te ontplooien in een veilige en stimulerende maatschappij.

Dat vereist samenwerking met alle geledingen en organisaties binnen het land; en ook constructief overleg met onze partners binnen het Koninkrijk. Dat betekent dat we moeten werken aan onderling vertrouwen; zowel binnen Curaçao tussen de politiek en de sociale partners, als tussen de partners binnen het Koninkrijk en internationaal; dat vertrouwen zal moeten groeien; en dat vertrouwen zult u moeten verdienen; op basis van uw inzet en prestaties!

Het is aan u, als Raad van Ministers, om het voortouw te nemen; en om de weg te wijzen uit de crisis. Dat vereist plannen en besluiten die zorgvuldig in samenspraak met alle betrokken partijen worden voorbereid, met inachtneming van de eisen van behoorlijk bestuur en ieders eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid; en die plannen en besluiten moeten gebaseerd zijn op een realistische beoordeling van onze situatie en onze mogelijkheden. Dat is de uitdaging waar u voor staat.

Maar u staat er niet alleen voor; waar mogelijk zal ik u daarin steunen. Dat is mijn rol als Gouverneur; om u aan te moedigen en om u van advies te dienen; en -waar nodig- te waarschuwen.

De titel van uw regeerakkoord; Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Korsou, Ta pueblo su bùrt! geeft u duidelijk aan waar u de komende vier jaar voor gaat. Hierbij spreek ik de wens uit dat u hier ook naar zult handelen. De burgers van Curaçao rekenen op u!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: