ENTIDAT PÚBLIKO BONEIRU DESIDIDO PA ELIMINÁ USO DI PLÈSTIK DESECHABEL OPENBAAR LICHAAM BONAIRE VASTBESLOTEN OM WEGWERPPLASTIC TE ELIMINEREN

 

ENTIDAT PÚBLIKO BONEIRU DESIDIDO PA ELIMINÁ USO DI PLÈSTIK DESECHABEL 

 

Kralendijk – Pa medio di un ordenansa Entidat Públiko Boneiru ta disidí pa eliminá uso di plèstik di un solo uso. Esaki komo resultado di e moshon pa prohibí uso di plèstik desechabel ku Konseho Insular a aseptá dia 30 di òktober 2018. E meta ta pa redusí uso di plèstik desechabel pa medio di un prohibishon di un kantidat di produkto ku ta mas tantu usá, na benefisio di nos medio ambiente, salú di nos komunidat i un di e entradanan di mas grandi di Boneiru: turismo. 

 

Representante di Ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa, señora S. van Veldhoven-van der Meer i diputado señor P.J. Kroon, komo representante di Entidat Públiko Boneiru, a firma un deklarashon di intenshon komo promé paso pa ehekutá e moshon di Konseho Insular. Un di e konsiderashonnan mará na e deklarashon di intenshon akí tabata e “Europese richtlijn 2019/904” nobo, ku ta trata minimalisashon di e efektonan di produktonan di plèstik di un solo uso. E moshon di Konseho Insular i e deklarashon di intenshon i e guia di plèstik di un solo uso, ta un base importante pa e Plan di Akshon pa prohibí produktonan di plèstik di un solo uso na Boneiru. 

 

Ku e mira akí komo punto di salida dia 29 di mart último pa medio di un ordenansa Kolegio Ehekutivo a disidí pa bai di akuerdo ku e proposishon. Kolegio Ehekutivo ta demostrá ku e tambe ta para tras di e rason general: plèstik di un solo uso ku ta tirá tur kaminda ta un problema mundial i tambe pa Boneiru. Na Boneiru nan ta importá un gran kantidat di plèstik di un solo uso ku despues di uso ta resultá riba kaya i den nos awanan. Finalmente e ta bira un menasa pa nos medioambiente i e koralnan rònt di nos isla ku ta konosí pa su bunitesa i ku ta forma parti esensial di e ekonomia lokal. Produktonan desechabel ta un desperdisio di material i e ta kosta hopi sèn pa prosesá i deshasí di nan. Laman i awanan kontaminá ta malu pa peska i turismo. Alabes na Boneiru no por prosesá produktonan di plèstik di un solo uso i banda di esei na Boneiru no tin un merkado pa resiklá esakinan.

 

E ordenansa akí ta forma parti di e programa di gobernashon i duna espasio pa na un forma ordená deshasí di produktonan di plèstik di un solo uso. Kolegio Ehekutivo a skohe pa regla e materia aki den e ordenansa di produktonan desechabel, pa asina haña un mihó konekshon i pa asina implementá e prohibishon di produkto di plèstik di un solo uso mas lihé posibel. Banda di esei a hasi uso di e oportunidat pa aklará un par di provishon den e ordenansa di produktonan di tira afó, ku e mira riba un mihó mantenshon di prohibishon pa laga i tira sushi unda ku ta. 

 

Kolegio Ehekutivo ta konvensí i alabes tin konfiansa ku entrega di e proposishon menshoná ta pone un paso importante den drechamentu di un ambiente di biba salu pa tur habitante i fortalesé un imágen duradero i ku esei tambe e ekonomia di nos isla. 

 


OPENBAAR LICHAAM BONAIRE VASTBESLOTEN OM WEGWERPPLASTIC TE ELIMINEREN 

 

Kralendijk – Het Openbaar Lichaam Bonaire besluit door middel van een verordening om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren. Dit als resultaat van een motie om wegwerpplastic te verbieden die op 30 oktober 2018 door de eilandsraad werd aangenomen. Het doel is om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen door middel van een verbod op een aantal meest gebruikte producten ten gunste van ons milieu, de gezondheid van onze samenleving en een van de grootste inkomstenbronnen van Bonaire, het toerisme.

 

De vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, mw S. Van Veldhoven-van der Meer en gedeputeerde P.J. Kroon als vertegenwoordiger van het Openbaar Lichaam Bonaire hebben een intentieverklaring ondertekend als de eerste stap op weg naar het uitvoeren van de motie van de eilandsraad. Een van de overwegingen die gebonden zijn aan deze intentieverklaring is de nieuwe Europese Richtlijn 2019/904, die gaat over het minimaliseren van de effecten van plastic producten voor eenmalig gebruik. De motie van de eilandsraad, de intentieverklaring en de richtlijn wegwerpplastic vormen een belangrijke basis voor de Actieplan voor het verbieden van plastic producten voor eenmalig gebruik op Bonaire.

 

Met het bovenstaande als uitgangspunt is het Bestuurscollege op 29 maart 2021 door middel van een verordening akkoord gegaan met het voorstel. Het Bestuurscollege laat zien dat ook zij achter het algemene motief staat: plastic voor eenmalig gebruik dat overal rondzwerft is een wereldwijd probleem en dus ook voor Bonaire. Op Bonaire worden grote hoeveelheden plastic voor eenmalig gebruik ingevoerd, die later op straat en in onze wateren terecht komen. Uiteindelijk wordt het een bedreiging voor ons milieu en de koralen rond ons eiland die bekend staan om hun schoonheid en een essentieel onderdeel vormen van onze lokale economie. Wegwerpproducten vormen materieel afval en het kost een hoop geld om dit te verwerken en ervan af te komen. Een vervuilde zee en andere wateren zijn slecht voor de visserij en het toerisme. Bovendien kunnen op Bonaire geen plastic producten voor eenmalig gebruik verwerkt worden en daarnaast heeft Bonaire ook geen markt om deze te recyclen. 

 

Deze verordening is onderdeel van het huidige bestuursprogramma en geeft ruimte om op een ordelijke manier van plastic producten voor eenmalig gebruik af te komen. Het Bestuurscollege heeft ervoor gekozen om dit in de verordening voor wegwerpproducten te regelen, om  zo een betere aansluiting te vinden en op die manier het verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik zo snel mogelijk te implementeren. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de gelegenheid om enkele voorzieningen in de verordening van wegwerpproducten te verduidelijken, met zicht op een betere handhaving van het verbod op het overal gooien en achterlaten van afval. 

 

Het Bestuurscollege is ervan overtuigd en heeft er ook vertrouwen in dat met het indienen van het genoemde voorstel een belangrijke stap wordt gezet in het verbeteren van een gezonde leefomgeving voor alle inwoners en het versterken van het duurzame karakter en daarmee ook de economie van ons eiland.  

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: