EPB huntu ku KTK ke hasi industria marítimo na Boneiru mas fuerte OLB wil met KTK maritieme industrie op Bonaire sterker maken

 

EPB huntu ku KTK ke hasi industria marítimo na Boneiru mas fuerte 

Kralendijk – Entidat Públiko Boneiru ta bai hasi uso di toubot di Kompania di Tou Kòrsou (KTK) pa sòru pa tráfiko marítimo kana bon. Pa esaki Entidat Públiko Boneiru a sera un akuerdo di koperashon, un asina yama Memorandum òf understanding, ku KTK. A palabrá pa wak kon strukturalmente por stashoná un toubot di KTK den haf di Boneiru. Pa logra esaki KTK a lanta Kompania di Tou Bonaire (KTB). 

Ta un reto pa tin un toubot den haf di Boneiru. Sigur mirando ku awor akí tin tiki nabegashon pa motibu di restrikshonnan di Covid. Tambe a para aktividatnan di Bopec. Esaki tambe a sòru ku tin ménos tráfiko marítimo na Boneiru. 

Tòg servisio di haf di Entidat Públiko Boneiru ta haña ku ta nesesario pa speshal awor akí tin un toubot mará den haf. Nos isla ta kresiendo i den un periodo ku ménos nabegashon ta un bon momentu pa turesten kuminsá ku esaki. Antisipando riba un periodo drùk di nabegashon den futuro.

E akuerdo mester kondusí na un situashon kaminda tin mas kontakto entre Boneiru i Kòrsou riba tereno marítimo. KTB lo traha riba un plan empresarial den kua e koperashon entre OLB i KTB ta reflehá i tambe e pagamentu bèk di impuesto riba importashon. Esaki pasobra ekonomia di tur dos isla ta dependé di nabegashon. Koperashon ta na interes di Boneiru i Kòrsou. E soño final ta pa tin un industria di haf fuerte na Boneiru ku oportunidat di trabou pa tur hende ku tin eksperensia riba tereno marítimo.

 

 


OLB wil met KTK maritieme industrie op Bonaire sterker maken

Kralendijk – Het openbaar lichaam Bonaire gaat gebruik maken van sleepboten van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) om het scheepverkeer in goede banen te leiden. Hiervoor heeft het OLB  een Memorandum of Understanding (MOU) gesloten met KTK. Afgesproken is om te kijken hoe er structureel een sleepboot van KTK in de haven van Bonaire kan worden gestationeerd. Ter ondersteuning hiervan heeft KTK de dochteronderneming Kompania di Tou Bonaire (KTB) te Bonaire opgericht. 

Het is een uitdaging om een sleepboot in de haven van Bonaire te hebben. Zeker gezien er nu weinig scheepvaart is door de Covid restricties. Ook het stoppen van de activiteiten van Bopec heeft ervoor gezorgd dat er minder scheepverkeer is op Bonaire. 

Toch vindt de havendienst van het openbaar lichaam Bonaire het nodig om juist nu een sleepboot afgemeerd te hebben in de haven. Het eiland groeit en in een periode met minder scheepvaart is het een goed moment om alvast hiermee te starten. Vooruitlopend op een drukke scheepvaartperiode in de toekomst.   

De MOU moet er toe leiden dat er meer contact is tussen Bonaire en Curaçao op maritiem gebied. KTB zal een businessmodel opstellen waarin de samenwerking tussen het OLB en KTB naar voren komt samen met het terug betalen van de invoerbelasting. De economieën van beide eilanden is immers afhankelijk van de scheepvaart. Samenwerking is in het belang van Bonaire en Curaçao. Het uiteindelijke droom is om een  sterke havenindustrie te hebben op Bonaire met kans op werk voor een ieder met ervaring op maritiem gebied. 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: