‘Monument Bonaire’ ta enfoká riba nos patrimonio di konstrukshon / ‘Monument Bonaire’ belicht ons gebouwde erfgoed

 

‘Monument Bonaire’ ta enfoká riba nos patrimonio di konstrukshon

 

 

Kralendijk, 25 di òktober 2021.  E buki ‘Monument Bonaire’ di Wilna Groenenboom ku 300 página i 640 foto ta e promé buki di referensia amplio tokante estilonan di konstrukshon di e patrimonio di konstrukshon na Boneiru. E outor ta spera ku e buki akí ta duna un kontribushon na mantenshon di e patrimonio presioso akí di e isla. E outor ta presentá su buki di foto e siman akí na públiko.

 

E promé parti di e buki ta duna un bista di shete estilo di konstrukshon lokal, te mas o ménos 1970. Ku esei ta deskribí un periodo di mas o ménos dosshen aña, ilustrá ku foto pretu ku blanku bieu i foto di koló kontemporáneo. Huntu ku kada estilo di konstrukshon tin un pintura tékniko. Banda di deskripshon general pa kada estilo di kontrukshon, hopi biaha kas, e outor literalmente i figurativamente a skohe ún edifisio. Tin biaha hasta ta duna nos un bista paden di kas.

 

E di dos parti ta konta mas tokante funshon i uso di e edifisionan. E ta trata konstrukshonnan di gobièrnu, manera Fort Oranje, Mangazina di Rei i e hòspital bieu. Tambe e ta trata e diesdos lanthùisnan di Boneiru. Naturalmente misa i skol no por keda afó. E relashon di hopi aña ku laman ta bini dilanti den un parti tokante torno, e plasa di piská pintoresko i algun otro edifisio. Un lista detayá i ilustrá di material di konstrukshon i téknika di konstrukshon ta forma e parti final. Un resúmen históriko ta pone desaroyo di e estilonan di konstrukshon den perspektiva di historia di e isla.

 

E buki ta destiná pa tur hende ku ta sinti nan mes atraé na e kasnan i otro edifisionan karakterístiko di Boneiru i ke sa mas di eseinan. ‘Monument Bonaire’ pa gran parti ta na dos idioma: hulandes i ingles. Un parti chikitu, pero esensial, di e buki ta skirbí na papiamentu.

 

Wilna Groenenboom ta presentá i firma su buki djárason 27 di òktober for di 19.30 na Captain Don’s Habitat.

 

‘Monument Bonaire’ ta un publikashon di Blue Jay Holding BV. A realisá e buki danki na un kontribushon finansiero di Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied i algun otro spònser.

 

Pa mas informashon mira: https://monumentbonaire.nl


‘Monument Bonaire’ belicht ons gebouwde erfgoed

 

 

Kralendijk, 25 oktober 2021.  Het boek ‘Monument Bonaire’ van de auteur Wilna Groenenboom is met 300 pagina’s en 640 foto’s het eerste omvangrijke naslagwerk over de bouwstijlen van het gebouwde erfgoed op Bonaire. Zij hoopt met dit boek een bijdrage te leveren aan het behoud van het prachtige erfgoed van het eiland. De auteur presenteert het fotoboek deze week aan het publiek.

 

Het eerste deel van het boek geeft een overzicht van zeven lokale bouwstijlen, tot ongeveer 1970. Daarmee wordt een tijdvak van ongeveer tweehonderd jaar beschreven, geïllustreerd met oude zwart-wit foto’s en eigentijdse kleurenfoto’s. Elke bouwstijl is voorzien van een technische tekening. Naast de algemene beschrijving per bouwstijl, vaak woningen, heeft de auteur er letterlijk en figuurlijk één gebouw uitgelicht. Soms wordt ons zelfs een blik in het interieur gegund.

 

Het tweede deel vertelt meer over de functie en het gebruik van de gebouwen. Het behandelt bouwwerken van de overheid, zoals Fort Oranje, Mangazina di Rei en het oude hospitaal. Ook bespreekt het de twaalf landhuizen van het eiland. Uiteraard mogen kerken en scholen niet ontbreken. De eeuwenoude band met de zee komt aan de orde in een bespreking van de vuurtorens, het pittoreske vismarktje en enkele andere gebouwen. Een gedetailleerd en geïllustreerd overzicht van de bouwmaterialen en bouwtechnieken vormt het slotstuk. Een historisch overzicht zet de ontwikkelingen van de bouwstijlen in het perspectief van de geschiedenis van het eiland.

 

Het boek is bestemd voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot de karaktervolle woonhuizen en andere gebouwen van het eiland en er meer over wil weten. ‘Monument Bonaire’ is grotendeels tweetalig: Nederlands en Engels. Een klein, maar essentieel deel, van het boek is in het Papiaments geschreven.

 

Wilna Groenenboom zal haar boek presenteren en signeren op woensdag 27 oktober vanaf 19.30 uur bij Captain Don’s Habitat.

 

‘Monument Bonaire’ is uitgegeven door Blue Jay Holding BV. Het boek is tot stand gekomen mede dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied en enkele andere sponsors.

 

Voor meer info zie: https://monumentbonaire.nl

 

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: