Investigashon di keho durante hopi tempu despues di kontagio ku COVID-19

 

 

Investigashon di keho durante hopi tempu despues di kontagio ku COVID-19 

Kralendijk – Na Boneiru for di 15 di novèmber 2021 te 28 di novèmber 2021 ta hasi investigashon di keho ku hendenan ta keda kuné durante hopi tempu despues ku nan tabatin COVID-19. E tipo di kehonan akí ta konosí tambe komo ‘long-COVID’. Departamento di Salubridat Públiko i Instituto di Reino pa Salubridat Públiko i Medio Ambiente (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu – RIVM) ta hasi e investigashon na islanan BES. E meta ta pa investigá e kantidat di kaso di long-COVID i  kua ta e siudadanonan ku ta kore mas riesgo pa haña e kehonan akí. Tambe e departamento ke haña sa kua ta e kuido ku suidadanonan ku tin e kehonan akí tin mester.

 

Partisipantenan na e investigashon ta haña pregunta tokante e kehonan ku nan tabatin durante hopi tempu despues di nan kontagio. Hendenan ku despues di nan kontagio no a keda ku keho i hendenan ku no tabatin corona tambe ta partisipá na e investigashon. Esaki ta nesesario pa hasi komparashon entre tur e hendenan akí. Departamento di Salubridat Públiko a skohe e partisipantenan pa partisipá na e investigashon. Huntu nan ta representá e grupo di pashènt na Boneiru.

 

For di 15 te ku 28 di novèmber 2021 empleadonan di departamento di Salubridat Públiko ta yama e posibel partisipantenan na e investigashon. Kada hende ta liber pa disidí si e ta partisipá na e investigashon. Ta hasi e investigashon via telefòn i e ta dura mas òf ménos 30 minüt. Si e momento ku e empleado di Salubridat Públiko yama no ta kumbiní e partisipante, ta traha un sita nobo pa yama.

 

Siudadanonan ku ke partisipá na e investigashon i den e periodo di 15 pa 28 di novèmber no a haña yamada, por partisipá tòg. For di 30 di novèmber nan por yama 0800 0800 i nan ta haña un lenk pa bai e lista ku pregunta. Departamento di Salubridat Públiko ta spera ku mas tantu hende posibel ta partisipá na e investigashon. Mas tantu hende partisipá, mas tantu informashon e departamento i RIVM ta haña tokante ‘long-COVID’ na Boneiru.   

 

Onderzoek naar klachten lang na besmetting met COVID-19 

Kralendijk – Op Bonaire wordt van 15 november tot 28 november 2021 onderzoek gedaan naar klachten die mensen houden lang nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dit soort klachten staat ook bekend als long-COVID. De afdeling Publieke Gezondheid en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM,  doen het onderzoek op de BES-eilanden. Het doel is om te kijken hoe vaak long-COVID voorkomt en welke burgers meer risico lopen om deze klachten te krijgen. Ook wil de afdeling graag erachter  komen welke zorg burgers met deze klachten nodig hebben. 

 

Deelnemers aan het onderzoek krijgen vragen over de klachten die ze langer na de besmetting met corona hadden. Aan het onderzoek doen ook mensen mee die na de besmetting geen klachten overhielden, en mensen die geen corona hebben gehad. Dit is nodig om een vergelijking te maken tussen al deze mensen. De afdeling Publieke Gezondheid heeft de deelnemers uitgekozen om aan het onderzoek mee te doen. Samen vertegenwoordigen ze de groep patiënten op Bonaire.  

 

Van 15 tot 28 november 2021 november bellen medewerkers van de afdeling Publieke Gezondheid de mogelijke deelnemers aan het onderzoek. Iedereen is vrij om te beslissen of hij of zij aan het onderzoek meedoet. Het onderzoek wordt telefonisch gedaan en duurt ongeveer 30 minuten. Als het moment van bellen niet goed uitkomt voor de deelnemer, wordt een nieuwe belafspraak gemaakt.   

 

Burgers die graag aan het onderzoek willen meedoen en in de periode van 15-28 november niet worden gebeld, kunnen toch nog meedoen. Ze kunnen vanaf 30 november 0800 0800 bellen en krijgen dan een link naar de lijst met vragen. De afdeling Publieke Gezondheid hoopt dat zoveel mogelijk mensen aan het onderzoek meedoen. Hoe meer mensen mee doen, hoe meer informatie de afdeling en het RIVM krijgen over long-COVID op Bonaire.   

 

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: