Herdenking Bas van der Vlies

Herdenking Bas van der Vlies

23 november 2021

De Tweede Kamer herdacht op dinsdag 23 november om 14.00 uur Bas van der Vlies. Van 1981 tot en met 2010 was hij Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de SGP. Hij overleed op 8 november op 79-jarige leeftijd.

Normen en waarden

Van de 29 jaar als Kamerlid, was Van der Vlies 24 jaar lang fractievoorzitter. Hij werd geboren in Sliedrecht en studeerde weg- en waterbouwkunde. Hij werd leraar wiskunde aan een protestants-christelijk college en later rector. Na de verkiezingen in 1981 werd hij Tweede Kamerlid voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

Tijdens zijn jaren in de Haagse politiek werd hij door velen gezien als het geweten van de Kamer. Hij sprak vaak over het belang van normen en waarden en hielp met zijn jarenlange politieke ervaring graag jonge Kamerleden die behoefte hadden aan advies.

Bruggenbouwer

Kamervoorzitter Vera Bergkamp hield een toespraak en herdacht Van der Vlies met de volgende woorden: “In een mooi interview uit het boek ’100 jaar SGP’ vertelt Van der Vlies dat hij als scholier het liefste schipper wilde worden – op de wilde vaart. Omdat zijn ouders hem dat afraadden, koos hij voor de studie weg- en waterbouwkunde. En hoewel zijn leven een andere wending nam, was hij dus van huis uit ingenieur. Je zou kunnen zeggen dat juist de eigenschappen van de beroepen die hij nooit heeft uitgeoefend, terugkwamen in zijn werk als volksvertegenwoordiger – en later leider van de SGP-fractie. Stuurmanskunst en bruggenbouwer lopen als rode draden door zijn politieke carrière. Want dat was hij: standvastig én constructief. Trouw aan de beginselen én betrouwbaar in samenwerking.”

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: