Notisia di polis di djárason 11 di mei te ku djabièrnè 13 di mei 2022/Politieberichten van woensdag 11 mei tot en met vrijdag 13 mei 2022

Notisia di polis di djárason 11 di mei te ku djabièrnè 13 di mei 2022

 

Detenshon

Den oranan di mardugá riba djabièrnè 13 di mei, alrededor di 2.30 or, a detené un hòmber di inisial C.E.J.A. na un kas situá na Kaya Jean B.F. Vitte pa maltrato, ladronisia, destrukshon i violashon di Lei di Opio BES. Mas trempan riba e mesun anochi a detené e sospechoso kaba pa violashon di Lei di Opio BES den Kaya Grandi. Algun ratu despues di esaki el a maltratá un dama. Na e kas a topa ku un mata di mariwana kual a konfiská huntu vários artíkulo mas. 

 

Aksidente riba Kaminda Tra’i Montaña

Riba djárason 11 di mei un aksidente entre dos outo a tuma lugá riba Kaminda Tra’i Montaña. Komo ku un di e víktimanan a keda pega den e outo, brantwer tambe a akudí na e sitio i a kuminsá mesora ku trabounan pa saka e víktima for di e outo. E víktima su situashon tabata stabil. Komo ku mester a sera e kaminda na e sitio mester a desviá tráfiko ku tabata bini di Rincon bayendo den direkshon di Playa.

 

Disfrutá, pero bebe na midi

Atrobe ta kasi wikènt. KPCN ke avisá pa konsumí alkohòl ku límite si bo ta partisipá den tráfiko. Asina bo ta prevení situashonnan fèrfelu pa bo mes i pa otronan. Ta prohibí pa partisipá den tráfiko si bo a konsumí mas ku e kantidat máksimo permití. Si bo mester bai warda i ta haña un but ta dependé di e resultado di e tèst di supla.


Tèst di supla

Ku un tèst di suplá polis ta kontrolá si bo ta bou di influensia di alkohòl. Bo ta obligá di partisipá na e tèst di supla. E tèst aki ta mustra si bo a bebe mas ku ta permití pa lei. Resultado di e tèst aki ta determiná si bo mester bai warda investigashon mas aleu. Bo ta nenga di hasi e tèst? E ora ei bo ta haña un prosèsferbal. Dependiendo di e resultado di e tèst di supla bo mester bai warda di polis pa un análisis di rosea. Durante e investigashon aki polis ta midi presis kuantu alkohòl bo a konsumí ku un aparato spesial.

Bo ta manehá bou d influensia di alkohòl? E ora ei bo ta haña un but, un prohibishon (temporal) pa manehá, un kastigu di prisòn òf un kombinashon di e kastigunan aki. E peso di e kastigu ta dependé di e seriedat di e situashon. Bo ta involukrá den un aksidente? E ora ei ta tèst bo mas lihé pa konsumo di alkohòl ku durante di un kontrol rutinario.

Mi ta kastigabel si mi ta fuma komo peaton?

Esaki ta posibel. Polis por duna un prosèsferbal pa buracheria públiko. Polis a topa bo den estado burachi? E ora ei polis ta uza bo aparensia di buracheria i bo aktitut. E ora ei no ta hasi un tèst di supla.

 

KPCN ta deseá un i tur un wikènt seif i plasentero!

 

Bo a mira algu sospechoso? Yama 717 8000 òf e liña di tep anónimo 717 7251.

 

Politieberichten van woensdag 11 mei tot en met vrijdag 13 mei 2022

 

Aanhouding 

In de nachtelijke uren op vrijdag 13 mei, omstreeks 02:30 uur, werd een 41-jarige man met initialen C.E.J.A. bij een woning aan de Kaya Jean. B.F. Vitte aangehouden voor mishandeling, diefstal, vernieling en overtreding van de Opiumwet BES. De verdachte werd al eerder op de avond in de Kaya Grandi aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet BES. Hierna had hij een vrouw mishandeld. Bij de woning werd een hennepplant aangetroffen en samen met nog verschillende artikelen in beslag genomen.

 

Aanrijding op de Kaminda Tra’i Montaña

Op woensdag 11 mei vond een aanrijding tussen twee auto’s plaats op de Kaminda Tra’i Montaña. Doordat één van de slachtoffers klem zat in de auto kwam de brandweer ook ter plaatse en begon direct met de werkzaamheden om het slachtoffer uit de auto te halen. Het slachtoffer was stabiel. Doordat de weg afgezet moest worden werd het verkeer vanuit Rincon richting Playa, tijdelijk omgeleid.

 

Geniet, maar drink met mate 

Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt aan het verkeer. 

Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest. 

 

Blaastest

De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je  precies hebt gedronken.

 

Rij je onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan word je  sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

 

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?

Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Word je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je  gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

 

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!

 

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 717 7251.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: