DIPUTADO JAMES KROON TA TENE ASOTEKO NA LIÑA / GEDEPUTEERDE JAMES KROON HOUDT ASOTEKO AAN HET LIJNTJE

DIPUTADO JAMES KROON TA TENE ASOTEKO NA LIÑA

ASOTEKO ta e ASosashon pa Otorgamentu di TEreno di erpacht sin KOrupshon. ASOTEKO a hiba un kaso kontra gobièrnu di Boneiru pa wak si via Korte por yega na un solushon pa e problema di Otorgamentu di Tereno na Boneiru (pero asta na Kòrsou tambe, pasobra un desishon di Korte ketu bai ta konta pa tur 6 isla Antiano). Meta di e kaso ta pa tur hende por haña un tereno di erfpacht pa tiki sèn y dentro di 6 luna pa nan por traha nan propio kas riba dje.

Gobièrnu a defroudá entre un te dos mil persona ku a pidi un tereno pa mas ku binti aña kaba. Ounke dip. James Kroon en bèrdat a purba di yega na un akuerdo amikal ku ASOTEKO pa solushoná e problema aki, awor e mes tambe a kuminsá bira y tene ASOTEKO na liña.

Nos a sinta na mesa ku dip. Kroon dos biaha. Durante nos reunionnan, el a aktuá di buena fe. Teksto di un akuerdo a keda akordá. Bo por hañ’é aki: https://www.arcocarib.com/assets/uploads/court_cases/ASOTEKO_Tekst_Schikking_tweede_versie.pdf  Esaki ta un bon akuerdo ku nos por rekomendá.

Pero te aya el a keda, es desir un teksto ku NO a ser akordá pa Bestuurscollege. Pues un promesa sin forsa legal. ASOTEKO, ni tur e miles di hende defroudá, no por hasi NADA ku esei.

Ta p’esei nos no ta kere mas ku e gobièrnu aktual ta serio pa yega na un akuerdo. Ta posibel ku ta MPB ta stroba pa e akuerdo keda firmá. Y kisas dip. Kroon ta sinsero. Ta posibel. Nos no sa. Nos sa solamente ku nos a enkontrá draimentu. Y esei kasi semper kier men, ku gobièrnu no kier, pero nan no ta bisa bo dikon nò. Nan ta djis tene bo na liña.

Si ta MPB ta esun ku ta stroba un bon resultado den e asuntu aki, e ora ei dip. Kroon (es desir UPB) tin ku bula gobièrnu AWOR. Si e no ta hasi esei, nos di ASOTEKO no por tum’é na serio mas. Pasobra el a negoshá ku ASOTEKO y el a bisa ku e ta di akuerdo ku e teksto di e akuerdo (wak e link). Ta bèrdat ku gobièrnu a bisa ku nan kier bolbe sinta na mesa pa kambia algun kos chikitu. Nos a kontestá ku nos ta dispuesto pa papia, pero despues nos no a tende nada mas.

Tur e biramentu aki ya a kousa ku Korte a dikta fayo kaba (7 di dezèmber 2022), miéntras ku tabata intenshon pa yega na un akuerdo amikal promé ku Korte lo a dikta fayo. Korte no a komprondé e situashon bon y a dikta kontra di ASOTEKO. Esei no ta problema, pasobra ASOTEKO lo apelá e kaso.  Lesa e veredikto aki: https://www.arcocarib.com/assets/uploads/court_cases/ASOTEKO_Vonnis_Civiele_Zaak.pdf

ASOTEKO no por akseptá e tenementu na liña aki mas. Nos a informá dip. Kroon ku nos ta sinti nos mes liber awor pa papia ku otro partidonan pa wak si nan ta dispuesto pa firma e akuerdo amikal. Es desir, ku nan lo primintí por eskrito ku nan lo aprobá e akuerdo manera e ta awor, si nan ta gana elekshon. Mihó nos haña un akuerdo asina ku oposishon, ku nada di parti di UPB/MPB. Tin un salida pa Dip. Kroon, si ta MPB ku ta stroba kos. Y esei ta pa e bula gobièrnu awor y pa UPB (komo partido) firma e akuerdo amikal ku nos a akordá kaba.

Boneiru, 2 di yanüari 2023,
Na nòmber di ASOTEKO,
abog. M. Bijkerk

 

GEDEPUTEERDE JAMES KROON HOUDT ASOTEKO AAN HET LIJNTJE

ASOTEKO is de Vereniging voor Erfpachtuitgifte zonder Corruptie. ASOTEKO heeft een rechtszaak aangespannen tegen het OLB om via het Gerecht een oplossing te forceren voor het erbarmelijke erfpachtuitgiftebeleid op Bonaire (maar zelfs ook op Curaçao, omdat vonnissen nog steeds op alle 6 eilanden geldig zijn). Doel is dat iedereen een erfpachtterrein kan krijgen voor zelfbouw van een woning, voor weinig geld en binnen 6 maanden tijd.

Het OLB heeft al meer dan 20 jaar duizenden erfpacht-aanvragers ronduit bedrogen. Ged. James Kroon heeft inderdaad geprobeerd om een minnelijke schikking met ASOTEKO overeen te komen, ter oplossing van het probleem. Maar nu wordt ASOTEKO aan het lijntje gehouden.

We hebben twee keer met ged. Kroon om de tafel gezeten. Tijdens deze gesprekken was hij te goeder trouw. De tekst van een schikking is met hem overeengekomen. Men kan het hier lezen: https://www.arcocarib.com/assets/uploads/court_cases/ASOTEKO_Tekst_Schikking_tweede_versie.pdf  Dit is een goed akkoord dat wij kunnen aanbevelen.

Maar daarbij is het gebleven, d.w.z. het BC heeft het niet goedgekeurd. Het is dus een belofte zonder rechtskracht. ASOTEKO en de duizenden gedupeerden hebben hier dus NIETS aan.

Daarom geloven wij niet meer dat dit bestuur nog echt een oplossing wil. Misschien is het MPB die de schikking niet wil accorderen. En misschien is ged. Kroon dus oprecht. Het is mogelijk. Wij weten dit niet. Wij weten alleen dat er nu gedraaid wordt. En dat betekent bijna altijd dat het BC geen schikking meer wil, maar ook niet wil zeggen waarom niet. Lijntrekkerij dus.

Als de MPB inderdaad de boosdoener is, dan moet ged. Kroon (d.w.z. de UPB) dit bestuur NU laten vallen. Als hij dat niet doet, dan kan ASOTEKO hem niet meer serieus nemen. Want hij heeft met ASOTEKO onderhandeld en de huidige tekst mondeling goedgekeurd (zie de link). Het BC heeft daarna aangegeven nogmaals te willen praten om enkele kleine wijzigingen overeen te komen. Wij hebben aangegeven daartoe bereid te zijn, maar daarna is er niks meer gebeurd.

Dit gedraai heeft er al in geresulteerd dat het Gerecht inmiddels vonnis heeft gewezen (7 december 2022), terwijl de bedoeling was de schikking overeen te komen vóór vonniswijzing. Het Gerecht heeft de situatie verkeerd begrepen en heeft de vordering van ASOTEKO afgewezen. Dat is geen probleem, want ASOTEKO stelt hoger beroep in. Lees het vonnis hier: https://www.arcocarib.com/assets/uploads/court_cases/ASOTEKO_Vonnis_Civiele_Zaak.pdf

ASOTEKO kan niet langer accepteren aan het lijntje te worden gehouden. Wij hebben ged. Kroon medegedeeld dat wij ons thans vrij voelen om met andere partijen te praten om te kijken of die bereid zijn de schikking te tekenen. Dat houdt dan in dat zij schriftelijk beloven de huidige schikking te zullen goedkeuren, als zij de verkiezingen winnen. Beter op deze wijze een akkoord met de oppositie, dan helemaal niets van UPB/MPB. Er is nog wel één uitweg voor ged. Kroon, als MPB de boosdoener is. En dat is om NU uit de huidige coalitie te stappen en als UPB-partij de schikking alsnog te tekenen. De tekst is met hem immers al overeengekomen.

Bonaire, 2 di januari 2023,
Namens ASOTEKO,
M. Bijkerk, advocaat

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: