Debat over afhandeling van de toeslagenaffaire

De Tweede Kamer debatteert op 7 maart over de afhandeling van de toeslagenaffaire. Staatssecretaris voor Toeslagen en Douane, Aukje de Vries, komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 16.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Duizenden ouders werden door de Belastingdienst ten onrechte aangewezen als fraudeur, waardoor ze veel geld terug moesten betalen en soms ook boetes opgelegd kregen. Voor veel ouders leidde dat tot grote schulden. Het kabinet wil de gedupeerden van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk helpen, maar er is nog tot eind 2025 nodig om het traject voor de ouders grotendeels af te kunnen ronden.

Planning Belastingdienst

Volgens de planning van de Belastingdienst voor de afhandeling van de toeslagenaffaire moeten eind 2023 de achterstanden op de bezwaar-, Commissie Werkelijke Schade- en hersteldossiers kunnen zijn weggewerkt. Op 1 januari 2024 moet meer dan 90 procent van de publieke en private schulden afgehandeld zijn voor de gedupeerde ouders die hun compensatie vóór 1 september 2023 hebben ontvangen.

Versnellen

Het kabinet wil versnellen, zodat ouders zo snel mogelijk financieel kunnen herstellen. Als gevolg daarvan moet de dienstverlening aan (mogelijk) gedupeerden gerichter worden en het aantal contactmomenten in veel gevallen naar beneden worden bijgesteld. In de meest recente voortgangsreportage leest u meer over maatregelen die het kabinet treft om de afhandeling voor ouders sneller te kunnen laten verlopen. Tijdens het debat komen de maatregelen en de haalbaarheid van de planning aan bod.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: