KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNU

Situatie Israël en Palestijnse gebieden centraal in debat Europese Raad

De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is een van de onderwerpen van gesprek tijdens de Europese Raad van regeringsleiders op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober. De Tweede Kamer spreekt voorafgaand aan de top met demissionair minister-president Mark Rutte over onder andere dit onderwerp. Dit plenaire debat is op dinsdag 24 oktober van 18.45 tot 23.30 uur. U kunt het volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Beeld van achter uit de plenaire zaal, de Kamerleden op de rug gezien. Zij staan tijdens de minuut stilte. Het dichtstbij staat de Israëlische ambassadeur.erdenking,
De Tweede Kamer herdacht op 11 oktober 2023 in de plenaire zaal de recente gebeurtenissen in Israël. De Israëlische ambassadeur (rechts in beeld) was aanwezig. Kamerleden staan tijdens de minuut stilte.

De Europese Raad vindt plaats in Brussel en gaat over verschillende Europese onderwerpen. Het agendapunt  van de regeringsleiders over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden bouwt voort op de videoconferentie van dinsdag 17 oktober. De Europese Unie (EU) heeft de aanval van Hamas op Israël sterk veroordeeld en steunt het recht van Israël zichzelf te verdedigen in overeenstemming met internationaal recht. Het demissionaire kabinet vraagt ook aandacht voor de zorgelijke humanitaire situatie in Gaza, en voor het belang dat humanitaire hulp en middelen in Gaza worden toegelaten. Daarom roept het demissionaire kabinet op om humanitaire pauzes in te lassen. Het steunt de extra bijdrage voor humanitaire hulp die de EU aankondigde en stelt zelf een extra bijdrage van 10 miljoen euro beschikbaar.

Verslag minister-president

Demissionair minister-president Mark Rutte doet naar verwachting tijdens het debat verslag van de gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas van 23 oktober.

Oekraïne

Andere belangrijke onderwerpen tijdens de Europese top in Brussel zijn de oorlog in Oekraïne, migratie, economische zaken en de Europese begroting.

Voorbereiding op Europese top

De positie die een Nederlandse minister of staatssecretaris inneemt tijdens onderhandelingen in Brussel, wordt van tevoren altijd met de Kamer besproken. De laatste voorbereiding op de Europese top gebeurt via een plenair debat.

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: