KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNU

Minister Javier Silvania Overheidsinitiatief voor Efficiënte Invordering en Ondersteuning van Gesubsidieerde Instellingen

Minister Javier Silvania

Overheidsinitiatief voor Efficiënte Invordering en Ondersteuning van Gesubsidieerde Instellingen
De Minister van Financiën kondigt vandaag een initiatief aan ter bevordering van de efficiënte invordering van fiscale verplichtingen bij door de overheid gesubsidieerde instellingen. Dit initiatief is gebaseerd op de recente implementatie van een aangepast invorderingsbeleid van de Ontvanger.
In 2018 heeft de Algemene Rekenkamer Curaçao een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de financiële positie van instellingen die structurele subsidies van de overheid hebben ontvangen in de periode 2013 tot en met 2015.
Uit het onderzoek bleek dat veel instellingen eind 2015 geen gezonde financiële positie hadden en sterk afhankelijk waren van overheidssubsidies en dat de subsidies vaak niet toereikend zijn om te voldoen aan alle verplichtingen, waaronder ook fiscale verplichtingen.
Recente bevindingen bij het minister van GMN laten zien dat veel zorginstellingen openstaande belastingen- en premieschulden hebben. Het voorgaande mede omdat het tarief van de SVB voor deze instellingen niet is aangepast.
Als reactie hierop streeft het Ministerie van Financiën ernaar deze instellingen tegemoet te komen door middel van de mogelijkheid tot het buiten invordering stellen van een deel van hun belasting- en premieschuld. Hierbij moet wel worden vermeld dat het voldoen aan de lopende verplichtingen een vereiste is voor deze instellingen.
Dit alomvattende initiatief is ontworpen om een evenwichtige benadering te bieden, waarbij zowel naleving van de fiscale wetgeving als ondersteuning van gesubsidieerde instellingen centraal staan.
Het Ministerie van Financiën blijft zich inzetten voor transparantie en samenwerking om de financiële gezondheid van deze instellingen en daarmee de dienstverlening aan de gemeenschap te waarborgen.
In dit kader heeft de minister van GMN aan de Curaçaose Zorgautoriteit i.o. verzocht om diverse kostprijs- doelmatigheids- en tariefonderzoeken te verrichten in de gezondheidszorg. Hierbij valt te denken aan tarief-, kostprijs- en doelmatigheidsonderzoeken voor verpleegtehuizen, laboratoria en apotheken.
Afhankelijk van het resultaat van deze onderzoeken zouden de subsidies danwel het SVB tarief aangepast kunnen worden hetgeen ten goede komt aan de financiële positie van deze zorginstellingen.
Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from KIKO TA PASANDO

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading