KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

INFORMATIE EFO 2024

GERELATEERDE MINISTERIES ONDERWIJS, WETENSCHAP, CULTUUR & SPORT

 

INFORMATIE EFO 2024

GEPLAATST OP 29 04 2024

WILLEMSTAD – Op dinsdag 30 april 2024 start voor 1667 leerlingen (2023: 1696) op Curaçao de periode van de Eindtoets Funderend Onderwijs 2024 (EFO). Het Expertisecentrum voor Toetsen & Examens (ETE), de uitvoerende organisatie binnen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, is verantwoordelijk voor o.a. de constructie, productie, distributie en correctie van de EFO. Dit jaar is het voor de 14de keer dat de EFO wordt afgenomen. De toets-dagen waarop de EFO dit jaar zal plaatsvinden zijn: 30 april, 2, 3, 7 en 8 mei 2024.

Aantal scholen EFO 2024

Dit jaar zullen op Curaçao in totaal 52 scholen, waarvan 83 klassen (testgroepen) deelnemen aan de EFO 2024. De leerlingen die hieraan deelnemen zijn afkomstig van verschillende scholen die ressorteren onder de zeven reguliere en drie privé schoolbesturen. De EFO toetst drie onderdelen met een totaal van 270 toets-items:

  1. Papiaments met 90 items verdeeld over spelling, woordenschat en begrijpend lezen.
  2. Nederlandse taal met 90 items verdeeld over spelling, woordenschat en begrijpend lezen.
  3. Rekenen/Wiskunde met 90 items verdeeld over vaardigheden & bewerkingen, meten, geld, tijd & geometrie en verhoudingen, breuken, procenten & kommagetallen.

Voor alle toetsonderdelen wordt een meerkeuzevraagvorm gehanteerd (multiple-choice met antwoordopties A-B-C-D).

Instructietaal Nederlands of Papiamentu

Voor het onderdeel Rekenen/Wiskunde hebben de scholen, afhankelijk van de instructietaal die zij op school hanteren, de keuze om hun leerlingen dit onderdeel of in het Nederlands of in het Papiamentu te laten maken. Van de 1667 leerlingen op Curaçao maken 1595 leerlingen de toets voor het onderdeel Rekenen/Wiskunde in het Nederlands en 72 leerlingen maken de toets voor dit onderdeel in het Papiamentu. De 72 leerlingen zijn verdeeld over 4 scholen. De constructie van de eindtoets vindt zeer zorgvuldig en nauwkeurig plaats, uitgaande van de vastgestelde kwaliteitscriteria. De EFO is gebaseerd op de kerndoelen van het Funderend Onderwijs zoals vastgesteld door de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport.

Resultaat EFO 2024

Het ETE verwerkt en rapporteert per leerling aan de schoolbesturen de resultaten (ruwe scores) welke behaald zijn voor de EFO. Echter, de normering en het eindadvies over vervolgonderwijs en hoe dit advies tot stand komt is een aangelegenheid van de van overheidswege gesubsidieerde schoolbesturen. De resultaten van de EFO worden in de tweede week van juni 2024 aan de schoolbesturen overhandigd.

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport dhr. Sithree van Heydoorn en het team van het Expertisecentrum voor Toetsen & Examens wensen alle leerlingen van groep 8 van de FO veel succes toe met de afsluiting van het schooljaar.

KOMUNIKASHON

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from KIKO TA PASANDO

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading