KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

WATEROVERLAST ENIGE GEVOLG VAN HOGE GOLFINSLAG — MOLÈSTER DI AWA DEBI NA LAMAN BRUTU E UNIKO PROBLEMA

WATEROVERLAST ENIGE GEVOLG VAN HOGE GOLFINSLAG

Kralendijk – Vandaag kwam het rampenteam bijeen voor een evaluatie omtrent de hoge golfinslag gisteren aan de westkust van Bonaire. Na de enorme weerswijziging is er schade vastgesteld aan eigendommen van verschillende kustbewoners. Tijdens de evaluatie vanochtend is geconstateerd dat veel inwoners van kustwoningen, appartementen en ook hotels aan de kust vanaf Playa Pariba tot aan Punt Vierkant dankzij de hoge golfinslag enorme wateroverlast hebben ervaren. Er zijn geen rapportages ontvangen van enige persoonlijke schade.

Gisteren heeft de gezaghebber gebaseerd op artikel 179 van het WolBes een noodverordening afgegeven. Voor de veiligheid van de bewoners aan de zuidkust was het noodzakelijk om hun te evacueren. Dit verliep zonder uitoefening van enige druk. De bewoners konden op eigen risico beslissen om te vertrekken of blijven. Enkelen hebben ervoor gekozen om elders te gaan en anderen hebben besloten toch thuis te blijven. Evacuatie bracht met zich mee dat er een opvanglocatie moest worden ingericht. De opvanglocatie was de sporthal Jorge Nicolaas. Hier waren echter geen aanmeldingen. Medewerkers van het Rode Kruis en de dienst Samenleving & Zorg waren belast met de hulpverlening op de opvanglocatie. Er kan worden gesteld dat vanochtend en gisteravond relatief rustig zonder enige incidenten zijn verlopen.

De huidige weersituatie is op enkele kustplekken na een stuk rustiger. Vandaag zijn alle kustbewoners druk bezig met het houden van een grote schoonmaak. Aangezien we ons nog in het orkaanseizoen bevinden zal het rampenteam deze weersituatie nauwlettend in het oog houden.

Bonhata heeft ons geïnformeerd dat er door de hoge golfinslag bij verschillende hotels voorwerpen in de zee terecht zijn gekomen. Deze voorwerpen drijven nu ergens op zee rond en liggen deels op de zeebodem. Het Openbaar Lichaam Bonaire adviseert iedereen hier rekening mee te houden tijdens het beoefenen van een watersport of andere activiteiten op zee.

Despues di a hasi un evaluashon awe mainta.
MOLÈSTER DI AWA DEBI NA LAMAN BRUTU E UNIKO PROBLEMA

Kralendijk – Awe mainta tim di kalamidat a bini huntu pa hasi un evaluashon pa loke ta trata olanan grandi ku a suta kostanan di Boneiru. Por bisa ku tin dañonan na propiedat i pertinensianan na e parti di kosta despues ku Boneiru a eksperensha un kambio di tempu konsiderabel . Despues di un evaluashon awe mainta, por a konstatá ku hopi habitante i apartamentunan, tambe hotèlnan kantu di kosta for di playa pariba te na Punt Vierkant a eksperenshá bastante molèster di awa procedente di e olanan grandi. No a raportá ningun dañonan personal.

Ayera gezaghebber a proklamá un órden di emergensia of asina yamá “noodverordening” basá riba artíkulo 179 di WolBes. Pa nan propio siguridat, tabata nesesario pa pidi habitantenan kantu di laman na e parti di kosta (suit) bandoná nan bibienda. Esaki a bai sin ningun preshon pero a laga e desishon na e habitantenan mes si nan ta keda pero riba nan propio responsabilidat. Algun a skohe pa bai un otro sitio, otro a permanesé den nan kas. Evakuashon ta trese kune ku a instituí un lokalidat pa akohida. Sin embargo no tabata tin ningun registrashon na e sitio di akohida kual tabata Sporthall Jorge Nicolaas. Miembronan di Krus Kòrá I di Gobièrnu tabata enkargá ku e lokalidat di akohida..
Por bisa ku e anochi i manisé mainta a bai relativamente trankil sin ningun insidente partikular.

Loke ta trata e situashon di laman, esaki a baha konsiderablemente i na algun sitio na kosta por eksperensha un poko awa brutu ainda.
Aktualmente tur habitantenan ta hasiendo e limpiesa. Di parti di e tim di kalamidat lo sigui monitor e situashon pa eventual disturbio ku lo por tin dependiendo di e kambio di tempu mirando e echo ku ainda nos ta den e temporada di orkan.
Di parti di Bonhata, nos a drenta e informashon ku algun hotèl debí di e awa brutu a hiba algun ophetonan na parti di kosta. Tin algun opheto ta drif i algun ta den fondo di laman. Ta pidi tur hende tene kuenta ku e situashonnan aki prinsipalmente ora tur kos normalisá i ku kisas algun persona hasi uso di laman.

dsc_6360

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: