HERSTEL VAN STRANDEN, DUINEN EN MANGROVEN – RESTORASHON DI PLAYA, ÁREA DI SANTU I PALU DI MANGEL

HERSTEL VAN STRANDEN, DUINEN EN MANGROVEN

Kralendijk – Afgelopen maanden heeft het openbaar lichaam Bonaire samen met een aantal lokale organisaties stranden en mangroven opgeknapt. Ook zijn maatregelen genomen om aantasting van die natuurgebieden tegen te gaan. De werkzaamheden zijn gefinancierd met natuurgelden die het rijk beschikbaar heeft gesteld.

Te Amo Beach
Langs de stranden in het zuiden zijn grote koraalstenen en andere natuurlijke barrières geplaatst. Dit moet voorkomen dat automobilisten het strand oprijden en zo nesten van zeeschildpadden beschadigen of vernielen. Ook zijn informatieve borden geplaatst om te wijzen op het verbod op auto’s, honden en open vuren.

img_4992

Informatieve borden langs de kust

Op Te Amo Beach is het vervallen hekwerk vervangen. De omheining moet enerzijds auto’s weren en anderzijds gedesoriënteerde zeeschildpadden die daar willen nestelen, tegenhouden om de weg op te kruipen. Dit werk is uitgevoerd door Wild Conscience samen met Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB).
Vrijwilligers van STCB hebben palmbladeren in het hekwerk gevlochten. De palmbladeren zijn effectief in het terugdringen van lichtvervuiling van de luchthaven. Dit helpt tegen desoriëntatie van de zeeschildpadden. Later zijn om dezelfde reden nog vijftig jonge mangroveboompjes langs het hekwerk geplaatst. De boompjes houden met hun wortels het zand vast en bieden op termijn schaduw aan de strandbezoekers.

Sorobon
Op Sorobon zijn dezelfde maatregelen getroffen als langs de stranden. Er is opgeruimd en er zijn koraalstenen en informatieborden geplaatst. Het ‘Wowo di Sorobon’, een waterpartijtje, is schoongemaakt en van een hekwerk voorzien.
Ook het duingebied ten zuiden van het resort is meegenomen in het project. De duinen zijn uniek voor het zuidelijke deel van ons eiland en zijn ook archeologisch van belang vanwege sporen van de eerste bewoners van Bonaire. Doordat het verkeer geen vrij spel meer heeft in dit gebied, krijgen de duinen en de natuurlijke vegetatie kans op herstel.

Helaas wordt op Sorobon nog steeds illegaal afval gedumpt ondanks de verbodsborden die daar zijn geplaatst. De medewerkers van de directie Toezicht en Handhaving houden dit gebied scherp in de gaten.

Meer info: Nos ta biba di naturalesa

p2000003

Duingebied bij Sorobon

RESTORASHON DI PLAYA, ÁREA DI SANTU I PALU DI MANGEL

Kralendijk – Último lunanan Entidat Públiko Boneiru huntu ku algun organisashon lokal a drecha playanan i palunan di mangel. Tambe a tuma medida pa evitá ku ta hasi mas daño na e áreanan ei. E fondo di naturalesa ku Reino a pone disponibel a finansiá e trabounan.

Te Amo Beach
A lo largo di e playanan den part’i sùit di Boneiru a pone piedra di laman grandi i otro bareranan natural. Esaki mester evitá ku outomobilistanan ta kore subi e playanan i asina hasi daño na nèshi di turtuga òf destruí nan. Tambe a buta bòrchi ku informashon pa mustra riba e prohibishon pa outo, kachó i kandela.

img_4992

Bòrchi ku informashon na kosta

Na Te Amo Beach a remplasá e waya ku a dekaí. Di un banda e waya tin ku stroba outo di pasa i di otro banda e mester stroba turtuga ku ke traha nèshi einan pero ku a desorientá, di kana subi kaminda. ‘Wild Conscience’ huntu ku ‘Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) a hasi e trabou aki.
Boluntarionan di STCB a flègtu ramakoko den e waya. Ramakoko ta efektivo pa wanta molèster di lus di èrpòrt. Esaki ta yuda kontra desorientashon di e turtuganan. Pa e mesun motibu a planta 50 palu di mangel chikitu a lo largo di e waya. Ku nan raís e palunan ta tene e santu i ku tempu ta sòru pa sombra pa e bishitantenan di playa.

Sorobon
Na Sorobon a tuma e mesun medidanan ku na e playanan. A hasi limpi i a pone piedra di laman i bòrchi di informashon. A limpia e ‘Wowo di Sorobon’, un buraku ku awa, i a pone un waya rònt di dje.
Tambe e área ku santu part’i sùit di e hotèl a bira parti di e proyekto. E área di santu ta úniko pa e part’i sùit di nos isla i arkiológikamente tambe e ta di importansia pa motibu di rastronan di e promé habitantenan di Boneiru. Debí na e echo ku tráfiko no por hasi manera nan ke mas den e área, e santu i e vegetashon natural ta haña chéns pa rekuperá.

Ta di lamentá ku te ainda ta basha sushi ilegal na Sorobon, no opstante e bòrchinan di prohibishon ku a buta einan. E trahadónan di Direktorado di Supervishon i Mantenshon ta tene e área aki hopi bon na bista.

Pa mas informashon: Nos ta biba di naturalesa

p2000003

Área di santu na Sorobon

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: