IS AFVALWATER NOG EEN PROBLEEM OP BONAIRE? / AINDA AWA SUSHI TA UN PROBLEMA NA BONEIRU?

IS AFVALWATER NOG EEN PROBLEEM OP BONAIRE?

Kralendijk – Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties met dit jaar als thema: Afvalwater.

Op Bonaire zijn we goed bezig met de waterketen. We maken drinkwater uit zeewater, gebruiken het water thuis en op werk, spoelen het door, zamelen het afvalwater in, transporteren het, zuiveren het en hergebruiken het water tenslotte als irrigatiewater. Probleem opgelost.

Het riool en de rioolwaterzuivering zijn een onmisbare schakel in deze waterketen. Als straks de uitbreidingsgebieden Belnem en Hato ook zijn aangesloten, hebben we bijna 1.300 aansluitingen. Een mooi resultaat waarop we trots mogen zijn. Maar als je bedenkt dat Bonaire acht keer zoveel huishoudens en bedrijven heeft en dat dit aantal groeit, dan is het duidelijk dat er nog genoeg werk moet worden gedaan.

Niet alle huishoudens en bedrijven kunnen op het riool worden aangesloten. Dat zou veel te kostbaar zijn. Een goed alternatief is een (lekvrije) septic tank waarvan het afvalwater van tijd tot tijd wordt opgehaald door een tankwagen om het in de afvalwaterzuiveringsinstallatie schoon te maken. Vooral oudere woningen hebben nog beerputten. Het afvalwater uit die beerputten verdwijnt in de bodem en het grondwater. Een logische volgende stap zou dus het op termijn vervangen van beerputten door septic tanks kunnen zijn.

Waarom zouden we die moeite doen en daarvoor kosten maken? Uit onderzoek langs de kust is gebleken dat er teveel voedingsstoffen en bacteriën in het grondwater zitten. Dat komt door afvalwater uit beerputten en lekkende septic tanks. Die vervuiling spoelt in zee, waardoor de koraalriffen aftakelen en de visstand vermindert. De groei van algen en schadelijke bacteriën in het zeewater neemt toe. Dat kan weer tot gevolg hebben dat het toerisme en daarmee onze economie achteruit gaat. Ook bevat afvalwater ziektekiemen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Om al die negatieve gevolgen te voorkomen, moeten we als eiland nog een aantal stappen zetten. We hebben dus nog wel een probleem. Maar het is ook een oplosbaar probleem.

Bekijk de video voor meer informatie.
Nederlands: https://www.youtube.com/watch?v=LCxp3qUwyzE
Papiaments: https://www.youtube.com/watch?v=2DmDHDcsy9M

AINDA AWA SUSHI TA UN PROBLEMA NA BONEIRU?

Kralendijk – Dia 22 di mart ta Dia Mundial di Awa. Un dia ku Nashonnan Uní a proklamá komo tal i ku e aña aki tin komo tema: Awa sushi.

Na Boneiru nos ta anda bon ku e siklo di awa. Nos ta distilá awa dushi for di awa di laman, nos ta usa e awa na kas i na trabou, nos ta flùsh e awa, kolektá e awa sushi, transport’é, purifik’é i finalmente nos ta bolbe usa e awa pa irigashon. E problema ta solushoná.

E kloaka i e purifikashon di awa ta un vínkulo indespensabel den e siklo di awa aki. Ora ku mas despues e áreanan di ampliashon Belnem i Hato tambe ta konektá, nos lo tin kase 1300 konekshon. Un bunita resultado ku nos por ta orguyoso di dje. Pero si bo realisá ku Boneiru tin 8 biaha mas tantu kas di famia i empresa i ku e kantidat aki ta krese, e ora ei ta evidente ku ainda tin basta trabou pa hasi.

No ta tur kas di famia i empresa por konektá riba kloaka. Esei lo ta muchu kostoso. Un bon alternativa ta un tanki séptiko (ku no ta lèk) kaminda kada tantu tempu un trùk di transportá awa sushi ta bin saka e awa sushi pa laga purifik’é den e instalashon di purifikashon di awa. Prinsipalmente e kasnan mas bieu ainda tin berpùt. E awa sushi di den e berpùtnan ei ta disparsé bai den suela i den e awa di suela. Un siguiente paso lógiko pues lo ta pa riba término kambia e berpùtnan pa tanki séptiko.

Pakiko nos lo hasi tur e molèster i gastu? Investigashon na kosta a mustra ku tin muchu hopi nutriente i bakteria den awa di suela. Esei ta konsekuensia di awa sushi for di berpùt i tanki séptiko ku ta lèk. E polushon ta spula bai laman kousando ku e kondishon di nos refnan ta bai atras i ku e kantidat di piská ta bira menos. E kresementu di alga i bakteria dañiño den laman ta oumentá. Esaki na su turno por tin komo konsekuensia ku nos turismo i huntu ku esei nos ekonomia ta bai atras. Tambe awa sushi ta kontené mikro-organismo manera bakteria, vires, molde i parasit ku ta dañiño pa nos salú. Pa prevení tur e konsekuensianan negativo aki, komo isla ainda nos tin ku hasi algun paso. Pues nos tin un problema si ainda. Pero e ta un problema ku nos por solushoná.

Wak e video pa mas informashon.
Hulandes: https://www.youtube.com/watch?v=LCxp3qUwyzE
Papiamentu: https://www.youtube.com/watch?v=2DmDHDcsy9M

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: