Nafase weersysteem Bret

Nafase weersysteem Bret
Willemstad-Op 17 juni heeft de Meteorologische Dienst een bericht gestuurd over een weersysteem dat op dat moment op de Atlantische Oceaan bevond en richting ons gebied ging. In de middag van 19 juni is het systeem tot een tropische storm ontwikkeld waardoor deze de naam van Bret heeft gekregen. Gelet op de mogelijke impact die dit systeem zou kunnen hebben voor Curaçao, is op 19 juni de Rampenbestrijdingsorganisatie (RBo) geactiveerd om geïnformeerd te worden omtrent het weersysteem en de voorbereidingen van alle diensten en organisaties van de RBo te inventariseren, mocht het nodig zijn dat de RBo gealarmeerd moet worden.

 

De RBo wordt gevormd door diverse diensten en organisaties van de (semi)overheid zoals Aqualectra, BTP, UOOW, Brandweer, Politie, Gezondheidszorg, SOAW, directie Communicatie en Voorlichting en Wetgeving & Juridische Zaken. Deze diensten en organisaties zijn geclusterd in 9 diverse Emergency Support Functions (ESF’s). Onder elke ESF vallen andere diensten en organisaties zoals Rode Kruis, Defensie, VKC, Citro, ABC busbedrijf en veel meer. Er zijn ook diverse organisaties die een belangrijk schakel zijn binnen de RBo qua informatie voorziening, zoals de Meteorologische Dienst.
Op 20 juni om 19:00 uur heeft de Waarnemend Minister van Algemene Zaken de RBo gedeactiveerd wat in dit geval betekent, dat de fase van alert waarin de RBo op dat moment was, werd opgeheven. Gezien dat er matig tot vrij krachtig windsnelheden werden verwacht gaf de Minister als opdracht dat de RBo wel in een mate van alert bleef, om bij eventuele veranderingen van deze condities van het weer direct te kunnen opschalen. 
Ondanks het feit dat de bedreigingen van de Tropische Storm Bret in de middag van 20 juni zijn opgeheven, heeft Curaçao in de avond van 20 juni, enigzins last gehad van harde ruk winden en in mindere mate regen. 

De diensten als brandweer, politie en de storingsdienst van Aqualectra hadden diverse meldingen gehad en moesten diverse keren voor incidenten uitrukken. De meldingen waarvoor het meest voor zijn uitgerukt waren van omgevallen bomen en elektrische kabels die braken. Ook waren meldingen van (gedeeltelijk) weggevlogen daken. Doordat de diensten organisaties zoals de brandweer en UOOW afspraken met elkaar hebben gemaakt, werd de brandweer bijvoorbeeld reeds voorzien van plastic dekzeilen om eventueel te gebruiken voor het bedekken van daken.
Dag: 20 juni 18.00 tot 21 juni 09.00

Aqualectra gaf de volgende update: 

Er waren 132 elektrische storingen waarvan 2 gevolgen had voor een uitgestrekte gebied. Die 2 storingen werden in de loop van de nacht opgelost. Van de 132 storingen waren 97 in de loop van de ochtend opgelost en de rest betreffen kleinere storingen die ook werden opgepakt. Er waren 4 keer meer personeel ingezet en extra call-operators. 
Korps Politie Curaçao gaf de volgende update:

Er waren 45 meldingen die aandacht nodig hadden waarvan 8 (gedeeltelijk) weggevlogen daken betrof. Er waren ook meldingen over 3 omgevallen bomen. Ook de Politie kreeg melding van kapotte elektrische kabels die nog onder stroom stonden. 
Brandweer gaf de volgende update:

Er werd 39 keer uitgerukt voor omgevallen bomen en weggevlogen dakplaten. Bij 2 locaties zijn de daken volledig weggeblazen. Bij één van deze locaties was de Brandweer in de ochtend nog mee bezig. Van de totale meldingen waren 17 voor omgevallen bomen. Hiervoor moest de Brandweer 8 keer in actie komen om handelend op te treden. Het gebied waar de Brandweer de meeste meldingen van kreeg was Banda Abou.
Weersomstandigheden 

Als gevolg van het langstrekken van de restanten van Tropische Storm Bret werd gisteravond harde wind gemeten op Curaçao (gemiddeld 45 tot 60 km/uur), met uitschieters tot ongeveer 90 km/uur op Seru Kokori. 

De overheid adviseert om de Meteo te blijven volgen om op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden zoals de App van de Meteo en hun Facebook. 
Om te weten wat de overheid doet en wat jij zelf kunt doen in geval van crisis en ramp, blijft de overheid herhalen om op de website http://www.kalamidat.cw te kijken, de App KALAMIDAT te downloaden. Maak ook gebruik van de informatie in de telefoonboek en deel de kennis met anderen. 

Bij diverse “Sentro di Bario” (buurtcentra) zijn informatie folders uitgedeeld. U kunt daarover meer informatie bij de overkoepelend orgaan UNSEBAKO inwinnen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: