PREPARASHON PA REFORESTASHON NA SALIÑA DI TAM – VOORBEREIDING HERBEBOSSING BIJ SALIÑA TAM

PREPARASHON PA REFORESTASHON NA SALIÑA DI TAM

Kralendijk – Riba enkargo di Entidat Públiko Boneiru fundashon Echo ta bai prepará un área pabou di Saliña di Tam pa reforestashon. Ta trata di un área ku ta keda parti nort di e kaminda di tera ku ta bai Playa Frans.

E sitio aki ta un di e dies áreanan kaminda Echo ta bai planta mondi di nobo. Ta sera kada área den trankera pa tene kabritu, buriku i porko pafó. Pero e áreanan ta keda aksesibel pa públiko si. E áreanan tin un grandura di mas òf menos un hèktar, komparabel pues ku un superfisie di 100 pa 100 meter. Aktualmente Echo ta hasi solamente e preparashonnan pa e reforestashon. E plantamentu di palu endémiko mes ta tuma lugá den temporada di awaseru. E asina yamá fondo di naturalesa di Reino ta finansiá e proyekto.

Ora di skohe e sitionan Echo ta paga tinu riba e karakterístikanan spesífiko di e área. Riba suela di kalki por ehèmpel ta krese otro palu i mata ku riba suela volkániko. Mas aleu nan ta wak e vegetashon ku tabatin ántes tambe i e manera ku ta usa e área. E meta ta pa finalmente planta 20.000 palu endémiko nobo den diferente área.

Pasobra Boneiru ta kalor, seku i ku un suela ku hopi piedra e desaroyo natural di mata hopi biaha ta bai pokopoko. Proyektonan di reforestashon por duna naturalesa un man. Mas palu ta nifiká ku e raisnan por tene e suela mihó ora di awaseru pisá. Blachi ku ta kai ta forma un tera fértil i ta yuda e suela apsorbá mas awa di manera ku palu por krese mas mihó. Palu ta saka stòf for di aire tambe. Mas aleu palu ta importante pasobra nan ta duna nos sombra. Banda di esei palu ta ofresé nos bestianan lugá di biba i kuminda.

VOORBEREIDING HERBEBOSSING BIJ SALIÑA TAM

Kralendijk – In opdracht van het openbaar lichaam Bonaire gaat de stichting Echo een gebied ten westen van saliña Tam gereed maken voor herbebossing. Het gaat om een gebied gelegen aan de noordzijde van de zandweg richting Playa Frans.

Deze locatie is een van de tien gebieden waar Echo opnieuw bos gaat aanplanten. Elk gebied wordt omheind om geiten, ezels en varkens buiten te houden. Maar de gebieden blijven wel toegankelijk voor het publiek. De gebieden zijn elk ongeveer één hectare groot, dus vergelijkbaar met een oppervlakte van honderd bij honderd meter. Op dit moment treft Echo alleen de voorbereidingen voor de herbebossing. Het daadwerkelijk planten van inheemse bomen gebeurt pas in de regenperiode. Het project wordt betaald met de zogenoemde natuurgelden van het Rijk.

Bij het kiezen van de locaties let Echo op de specifieke kenmerken van het gebied. Op kalkgrond bijvoorbeeld, groeien andere bomen en planten dan op vulkanische grond. Verder wordt gekeken naar de vegetatie die vroeger ook aanwezig was en naar het gebruik van het gebied. Het doel is om uiteindelijk 20.000 nieuwe inheemse bomen aan te planten in de verschillende gebieden.

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingsprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. Bomen halen ook stof uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: