Minister Koeiman ta bishitá konferensha di ECLAC – Minister Koeiman bezoek ECLAC conferentie

Minister Koeiman ta bishitá konferensha di ECLAC

Willemstad – Minister Koeiman di e Ministerio SOAW, a bishitá un konferensha di ECLAC (Economic Commission for Latin America and the Caribbean) na Asuncion Paraguay dia 27 te ku 30 di yuni ultimo. E konferensha aki a karakterisá su mes riba e tema envehesimentu i e derechinan di grandinan. Minister Koeiman ta e promé minister di SOAW ku a bishitá un konferensha di ECLAC. E meta tabata pa stimulá kolaborashon riba nivel regional i haña mas konosementu riba tereno di maneho pa grandinan na Korsou.
Durante di e konferensha e Deklarashon di Asuncion a keda formulá, un dokumento den kua tur pais ku ta asosiá ta pone nan mes disponibel ku metanan pa garantisá seguridat i enforsá e posishon di grandinan den komunidat. Kada sinku aña e metanan aki ta bolbe keda ratifiká. Na aña 2012 esaki a tuma lugá na Puerto Rico. Korsou ta miembro asosiá di ECLAC, pero no tabata anteriormente presente pa tuma parti na e tema aki. Pa e motibu ei e partisipashon di Korsou a keda altamente balorá/apresiá pa e otro paisnan.
Minister Koeiman a enfatisá, durante di su diskurso, ku Korsou, meskos ku otro paisnan ku ta miembro, tin di haber ku konsekuensianan di envehesimentu. E minister a indiká ku e próksimo aña e kantidat di personan 65 plùs bou di e poblashon lokal lo subi di mas o menos 10% na kasi 30% na aña 2050. Na mes momento famianan ta bira mas chikitu, pa kual motibu más menos trahadó ta karga e pesonan di e seguro sosial. Banda di esei, sr. Koeiman a indiká ku e posishon di e entrada di grandinan ta bou di preshon i ku e isolashon sosial ta un punto di atenshon. Un di e prioridatnan pa e minister ta pa formulá un maneho apropiá pa grandinan ku atenshon na e temanan aki.
Durante di su partisipashon na e konferensha Minister Koeiman, ku tabata akompañá pa e Direktor di Desaroyo Sosial, sr. Victor Monk i dos kolaboradó di e organisashon di maneho, a estrechá kontaktonan balioso. E’la papia ku personanan di diferente pais tokante di kolaborashon drástiko i interkambio di “best practices” riba tereno di maneho pa grandinan. Ademas e minister ke studia e posibilidat pa Korsou por ta un pais organisador pa e próksimo konferensha di ECLAC na aña 2022. E bishita aki ta e komienso pa e desaroyo di maneho pa grandinan. Pronto e minister lo lanta un komishon pa loke ta konserni esaki.
Riba e portret: Minister Koeiman ta sera konosí ku e presidente di e konferensha di ECLAC, Maria Teresa Barán, Vice-Minister di Salubridat na Paraguay

——————————————————————————————————————————————————

Minister Koeiman bezoek ECLAC conferentie

Willemstad – Minister Koeiman van SOAW bezocht vorige week van 27 tot 30 juni in Asunción Paraguay een conferentie van de Economische Commissie van Latijns Amerika en de Cariben van de Verenigde Naties (ECLAC). Deze conferentie stond in het teken van vergrijzing en de rechten van ouderen. Koeiman is de eerste minister van SOAW die een ECLAC conferentie bezoekt. Doel was om samenwerking op regionaal gebied te stimuleren en meer kennis op te doen voor een effectief ouderenbeleid op Curaçao.
Tijdens de conferentie is de Verklaring van Asunción opgesteld, een document waarin alle aangesloten landen zich commiteren aan doelstellingen om de positie van ouderen in de samenleving veilig te stellen en te versterken. Elke vijf jaar worden deze doelstellingen opnieuw bekrachtigd, in 2012 vond dit in Puerto Rico plaats. Curaçao is geassocieerd lid van de ECLAC, maar was nog niet eerder aanwezig om over dit thema mee te praten. De deelname van Curaçao werd door de andere landen daarom zeer gewaardeerd.
Tijdens zijn toespraak benadrukte minister Koeiman dat Curaçao, net als de andere lidstaten, te maken heeft met de gevolgen van vergrijzing. De minister gaf aan dat het aandeel 65 plussers onder de lokale bevolking de komende jaar zal stijgen van ongeveer 10% naar bijna 30% in 2050. Tegelijkertijd worden gezinnen kleiner, waardoor steeds minder arbeidszame mensen de lasten van de sociale zekerheid moeten dragen. Daarnaast gaf Koeiman aan dat de inkomenspositie van ouderen onder druk staat en dat sociaal isolement een aandachtspunt is. Het opstellen van een degelijk ouderenbeleid dat aandacht besteedt aan deze thema’s is dan ook een prioriteit voor de minister.
Tijdens zijn deelname aan de conferentie heeft Minister Koeiman, die zich overigens liet vergezellen door Directeur Sociale Ontwikkeling Victor Monk en twee medewerkers van de Beleidsorganisatie, veel waardevolle contacten gelegd. Hij sprak met verschillende landen over verregaande samenwerking en het uitwisselen van best practices op het gebied van ouderenbeleid. Verder wil de minister onderzoeken of Curaçao gastland kan zijn voor de volgende ECLAC conferentie in 2022. Dit bezoek is tevens het startschot voor het ontwikkelen van ouderenbeleid, binnenkort zal de minister hiertoe een commissie in het leven roepen.

Onderschrift: Minister Koeiman maakt kennis met de voorzitter van de ECLAC conferentie, María Teresa Barán, Vice-Minister van Volksgezondheid in Paraguay.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: