REFORESTASHON NA FÒNTEIN – HERBEBOSSING BIJ FONTEIN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

REFORESTASHON NA FÒNTEIN

Kralendijk, 19 di yüli 2017. Entidat Públiko Boneiru a indiká un tereno banda di Kaminda Onima na altura di Fòntein pa reforestashon. Esaki ta un di e 10 áreanan ku ta destiná pa e meta aki. Awor Fundashon Echo ta bai hasi e preparashonnan pa por kuminsá ku plantamentu di palu den temporada di awaseru.

E sitio nobo ta un tereno kaminda den pasado e servisio di Agrikultura, Krio di Bestia i Peskeria (LVV) a hasi prueba ku plantamentu di tiponan di yerba ku ta hopi resistente kontra sekura. Awendia nan ta planta sierto kultivo pa sirbi komo kuminda di bestia riba e tereno di LVV na Kaminda Lagun usando awa purifiká prosedente di e instalashon di purifiká awa di kloaka. Fundashon Echo ta kuminsá ku drechamentu di e kurá pa tene kabritu, buriku i porko pafó. Entidat Públiko Boneiru a duna enkargo pa e proyekto, ku e asina yamá fondo di naturalesa di Reino ta finansiá.

Pa motibu ku Boneiru su klima ta kayente i seku i su suela ta duru e desaroyo natural di nos matanan hopi biaha ta bai pokopoko. Proyektonan di reforestashon por duna naturalesa un man. Mas palu ta nifiká ku e raisnan por tene e suela mas mihó ora awaseru kai duru. E blachinan ku ta kai for di palu ta yuda krea un suela fértil i ta sòru pa e tera por apsorbá mas awa di manera ku e palunan por krese mihó. Palu ta saka stòf for di den aire tambe. Mas aleu palu ta importante pasobra nan ta ofresé nos sombra. Banda di esei nan ta ofresé luga di biba i kuminda na nos bestianan. E área ta keda aksesibel pa públiko.

Pa mas informashon:
https://www.facebook.com/NTBDN
http://www.facebook.com/echobonaire.org

HERBEBOSSING BIJ FONTEIN

Kralendijk, 19 juli 2017. Het openbaar lichaam Bonaire heeft een terrein langs de Kaminda Onima ter hoogte van Fontein aangewezen voor herbebossing. Dit is één van de tien gebieden bestemd voor dit doel. De stichting Echo gaat nu de nodige voorbereidingen treffen zodat in het regenseizoen het planten van bomen kan beginnen.

De nieuwe locatie is een terrein waar in het verleden door de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij proeven zijn gedaan met het telen van grassoorten die goed tegen droogte bestand zijn. Tegenwoordig worden veevoergewassen geteeld op het LVV-terrein langs de Kaminda Lagoen met gezuiverd water uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De stichting Echo begint met het restaureren van de omheining om geiten, ezels en varkens buiten te houden. Het openbaar lichaam Bonaire is opdrachtgever voor het project, dat met de zogenoemde natuurgelden van het Rijk wordt gefinancierd.

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingsprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. Bomen halen ook stof uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren. Het gebied blijft toegankelijk voor het publiek.

Meer informatie:
https://www.facebook.com/NTBDN
http://www.facebook.com/echobonaire.org

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: