Beukenboom: Awor temanan ta mas importante ku polítika partidista

Beukenboom:

Awor temanan ta mas importante ku polítika partidista

 

Kralendijk – Ántes polítika partidista i atakenan personal tabata dominá reunionnan di Konseho Insular. Awendia nan ta enfoká mas riba kontenido. Esaki ta loke Robby Beukenboom, kende te ku siman pasá ainda tabata miembro di Konseho Insular pa FSP, a bisa durante e último reunion di e Konseho Insular bieu. Durante hopi aña Beukenboom tabata un di e prominentenan di Partido Demokrat, pero aña pasá el a sali for di e partido ei i a lanta FSP. E ta bandoná arena polítiko despues ku desde 1994 e tabata aktivo sea komo miembro di Konseho Insular òf diputado pa Partido Demokrat. Durante e último elekshon FSP no a haña asiento.

Den su diskurso kabayerosamente Beukenboom a atmití ku den pasado e tambe a hasi su mes kulpabel na e manera bieu di hasi polítika. ‘Mi no por nenga ku mi tabata un bon alumno di mi maestronan, pero ku orguyo mi por bisa ku nos tabata lider na momentu ku nos mester a skohe pa interes di nos isla. E ora ei tur otro interes ta bira supordiná na interes di nos isla.’

E nèstòr di polítika lokal a mustra gezaghebber komo presidente di Konseho Insular i e miembronan di Konseho Insular riba e echo ku semper nan mester pone interes di nos isla na promé lugá. ‘Na señor presidente ku komo outoridat tin martin di presidente den man, mi ke bisa: Sòru pa nada no laga Bo desviá for di e kaminda korekto di interes general. I na e miembronan di Konseho Insular mi ta bisa: Pueblo votadó a para oranan largu den rei pa vota pa boso. No lubidá esei i sali na nan interes.’

Durante e delaster reunion di Konseho Insular, a despedí di otro miembro tambe ku no ta drentea Konseho Insular nobo. Ta trata entre otro di Maritza Silberie di UPB, i Jeanuska Raphaela di e mes partido. Aparte di Buekenboom, konsehal Marugia Janga di FSP tambe no ta bai forma parti di Konseho Insular nobo.  

E lider polítiko di FSP a deklará tambe ku durante su karera polítiko ku hopi amor i dedikashon el a hasi esfuerso pa agrikultura, krio di bestia, peska i medio ambiente. E último añanan e atenshon tabata mas dirigí riba bienestar sosial di nos pueblo. Komo miembro di Konseho Insular Beukenboom a sostené koalishon ku a traha pa bibienda sosial, supsidio pa hür di kas, kompensashon pa yu, akohida pa mucha i oumento di ònderstant, sueldo mínimo i penshun.

Den su diskurso e miembro di Konseho Insular a menshoná tambe e plan maestro pa Boneiru. Mester aktualisá e plan ei ainda. ‘E Kolegio Ehekutivo bieu ya kaba a disidí pa aktualisá e plan akí, awor aki e gobièrnu nobo i Konseho Insular mester finalisá esaki. Aparte di e retonan ku nan ta menshoná den Akuerdo Intergubernamental tin otronan tambe, manera kuido di nos koralnan di ref i oumento di entrada di nos suidadanonan.’

 

Na final di su diskurso Beukenboom a laga aparentá ku kisas despues di tempu e ta regresá den polítika. El a dirigí su mes na e miembronan di Konseho Insular ku e siguiente palabranan: ‘Si boso ta nabegando den boto den laman Karibe, drai wak patras, e ora ei boso ta mira mi landa den nos dushi laman. Kada biaha ku mi bula den laman, mi ta sali bèk mas hóben i mi tin mas forsa pa sigui pa laga mi orea skucha loke kurason di mi pueblo boneriano tin di bisa.’

 

Beukenboom:

 

Thema’s nu belangrijker dan partijpolitiek

 

Kralendijk – De vergaderingen van de Eilandsraad stonden vroeger in het teken van partijpolitiek en persoonlijke aanvallen. Tegenwoordig zijn ze meer gericht op de inhoud. Dat zei Robby Beukenboom, tot vorige week nog Eilandsraad lid voor de FSP bij de laatste vergadering van de  oude Eilandraad. Beukenboom was jarenlang een van de boegbeelden van de PDB, vorig jaar stapte hij uit die partij en richtte de FSP op. Hij verlaat de politieke arena nadat hij sinds 1994 voor de PDB afwisselend actief was als Eilandsraad lid en gedeputeerde, bij de laatste verkiezingen behaalde de FSP geen zetel.

In zijn toespraak gaf Beukenboom ruiterlijk toe dat hij zich in het verleden ook schuldig had gemaakt aan de oude manier van politiek bedrijven. “Ik kan niet ontkennen dat ik een goede pupil was van mijn meesters, maar ik kan met trots zeggen dat wij leidend waren op het moment dat we voor het eiland belang moesten kiezen. Dan worden alle andere belangen ondergeschikt aan het eilandsbelang.”

De nestor van de lokale politiek wees de gezaghebber als voorzitter van de Eilandsraad en de Eilandsraadleden erop dat ze het eiland belang altijd voorop moeten stellen. “Aan de voorzitter die als autoriteit de voorzittershamer in handen heeft, wil ik zeggen: Zorg ervoor dat niets u van het juiste pad van het  algemeen belang laat afdwalen. En aan de Eilandsraad leden zeg ik : Het kiezersvolk heeft urenlang in de rij gestaan om op jullie te stemmen. Vergeet dat niet en kom op voor hun belangen.”

Bij de laatste vergadering van de Eilandsraad is ook afscheid genomen van de leden die geen deel uitmaken van de nieuwe raad. Het gaat onder andere om Maritza Silberie van de UPB en Jeanuska Raphaela van dezelfde partij. Afgezien van Beukenboom maakt partijgenoot Marugia Janga van de FSP ook geen deel uit van de nieuwe Eilandsraad.  

De politiek leider van de FSP verklaarde in zijn speech dat hij in zijn politieke carrière met veel liefde en toewijding zich had ingezet voor de landbouw, veeteelt, de visserij en het milieu. De laatste jaren was de aandacht meer gericht op het sociaal welzijn van de bevolking.  Als Eilandsraadlid steunde Beukenboom de coalitie die zich inzette voor sociale woningbouw, huursubsidie, kinderbijslag, crèches, de verhoging van de bijstand, het minimumloon en het pensioen.

In zijn toespraak benoemde het Eilandsraadlid ook het masterplan voor Bonaire. Dat plan moet nog geactualiseerd worden. ,, Het oude BC had al besloten om dit plan te actualiseren, het is nu aan het nieuwe bestuur en de Eilandsraad om dat af te ronden. Afgezien van de uitdagingen die in het Bestuursakkoord worden genoemd, zijn er ook nog andere zoals de zorg voor koraalriffen, en de verhoging van inkomens van burgers.”

Aan het slot van zijn toespraak liet Beukenboom doorschemeren dat hij misschien na verloop van tijd in de politiek terugkeert. Hij richtte zich tot de Eilandsraadleden met de woorden: ”Als jullie met het schip in de Caribische zee varen, kijk achterom, dan zien jullie mij zwemmen in onze heerlijke zee. Iedere keer da tik in zee spring keer ik nog jonger terug. En heb ik nog meer kracht om door te gaan om mijn oor te luister te leggen bij het hart van mijn Bonairiaans volk.”

Robby

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: