Direktorado planifikashon i desaroyo ta aselerá tratamentu di pèrmit i ta drecha mas kaminda | Directie r&o versnelt afhandeling vergunningen en herstelt meer wegen

DIREKTORADO PLANIFIKASHON I DESAROYO TA ASELERÁ TRATAMENTU DI PÈRMIT I TA DRECHA MAS KAMINDA

 

Kralendijk – Den luna di mart i aprel direktorado di Planifikashon i Desaroyo a aselerá tratamentu di pèrmit di konstrukshon i pèrmit di establesimentu. Banda di esei direktorado di Planifikashon i Desaroyo ta bai kuminsá ku drechamentu di diferente kaminda, manera Kaya Carlos Nicolaas i un parti di Kaya Grandi, Kaya Gobernador Debrot i Kaya Amsterdam.

 

Pèrmit di konstrukshon

Entre 16 di mart te ku 9 di aprel (den apénas 4 siman pues) nan a otorgá 102 pèrmit di konstrukshon. Esaki ta un tersera parti di e kantidat total di pèrmit di konstrukshon ku nan a otorgá den henter 2019 (314 pèrmit). E 102 pèrmitnan ku nan a otorgá ta representá un balor total di konstrukshon di 15.5 mion dòler.

 

Pèrmit di establesimentu

Den e mesun periodo a otorgá tambe un kantidat grandi di pèrmit di establesimentu, esta 102 en total. Na aña 2019 a otorgá un total di 663 pèrmit di establesimentu.

 

Kaminda

E proyekto di drechamentu di kaminda rònt di skolnan a kuminsá na kuminsamentu di desèmber aña pasá. Na e momentunan aki ta drechando Kaya Chipewa i despues ta sigui Kaya Leiden. Kaya Carlos Nicolaas tambe nan ta bai renobá. Ta trata aki di un proyekto di mas ku 1 mion dòler. E kaya aki ta un kaya importante pa e konekshon entre Kaya Neerlandia i Kaya Gobernador Debrot. Renobashon di un parti di Kaya Grandi (for di MCB) i Kaya Gobernador Debrot (te na rotònde di Hato) ta den preparashon i ta bini un destaho públiko. Renobashon di Kaya Amsterdam for di rotònde di Hato te na Mentor ta den preparashon i ta bini un destaho públiko.

 

Ekspertonan ta trahando riba elaborashon di un solushon tèkniko i ta preparando e ehekushon pa loke ta trata e problema di molèster di awa kaminda Saliña di Vlijt ta konektá ku laman na altura di Harbour Village.

 

Fondonan ku den kuadro di e akuerdo intergubernamental nan a pone disponibel ta finansiá e proyektonan infrastruktural aki. Na aña 2019 Entidat Públiko Boneiru a risibí 3 mion euro pa traha kaminda rònt di e skolnan. Tambe Entidat Públiko Boneiru a risibí 5.5 mion euro pa ehekushon di e promé fase di e programa di mas aña pa loke ta trata mantenshon di kaminda na Boneiru. Na luna di yüli 2020 nan ta pone 11 mion euro èkstra disponibel pa ehekushon di e programa di mas aña aki regardando mantenshon di kaminda na Boneiru.       

 

DIRECTIE R&O VERSNELT AFHANDELING VERGUNNINGEN EN HERSTELT MEER WEGEN

 

Kralendijk – De directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O) heeft in maart en april de afhandeling van bouwvergunningen en vestigingsvergunningen versneld. Daarnaast gaat de directie R&O starten met het herstellen van verschillende wegen. Zoals Kaya Carlos Nicolaas en een gedeelte van de Kaya Grandi, Kaya Gobernador Debrot en Kaya Amsterdam.

 

Bouwvergunningen

Tussen 16 maart t/m 9 april 2020 (nog geen 4 weken) zijn er 102 bouwvergunningen verleend. Dit is één derde deel van het totaal aantal bouwvergunningen die in heel 2019 zijn verleend (314 vergunningen). De 102 verleende vergunningen zijn goed voor een totale bouwwaarde van USD 15.5 miljoen. 

 

Vestigingsvergunningen

Ook is in dezelfde periode een groot aantal vestigingsvergunningen verleend. Namelijk 102. In 2019 zijn in totaal 663 vestigingsvergunningen verleend. 

 

Wegen

Het project van het herstellen van de wegen rondom de scholen is begin december vorig jaar gestart. Op dit moment wordt Kaya Chippewa onder handen genomen waarna Kaya Leiden volgt. Kaya Nicolaas wordt ook gerenoveerd. Het gaat hier om een project van meer dan USD 1 miljoen. Deze weg is een belangrijke weg voor de verbinding tussen Kaya Neerlandia en Kaya Gobernador Debrot. De renovatie van een deel van Kaya Grandi (vanaf MCB) en de Kaya Gobernador Debrot (tot aan de rotonde van Hato) wordt voorbereid en aanbesteed. De renovatie van Kaya Amsterdam vanaf de rotonde van Hato tot aan Mentor wordt voorbereid en aanbesteed.

 

Experts zijn bezig met het uitwerken van een technische oplossing en maken de uitvoering gereed voor het wateroverlastprobleem bij de aansluiting van Salinja di Vlijt met de open zee ter hoogte van Harbor Village.

 

De infrastructurele projecten worden gefinancierd met fondsen die in het kader van het bestuursakkoord beschikbaar zijn gesteld. In 2019 heeft het openbaar lichaam Bonaire (OLB) 3 miljoen euro ontvangen voor de aanleg van de wegen rondom de scholen. Ook heeft het OLB 5.5 miljoen euro ontvangen voor het uitvoeren van de eerste fase van het meerjarig programma onderhoud wegen Bonaire. In juli 2020 wordt 11 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit meerjarig programma onderhoud wegen Bonaire.

 

001

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: