Bisti sinta kòrá pa ta solidario ku pashèntnan di HIV/Aids 

 

Bisti sinta kòrá pa ta solidario ku pashèntnan di HIV/Aids 

Kralendijk – Departamento di Salubridat Públiko ta hasi un yamada riba tur hende pa mustra nan kompashon ku pashèntnan di HIV/Aids i pone un sinta kòrá na nan paña dia 1 di desèmber. Djamars 1 di desèmber ta Dia Mundial di Aids. Riba e dia aki e lucha kontra aids ta para sentral i ta hasi un yamada pa mas solidaridat ku hendenan ku HIV i AIDS.

Departamento di Salubridat Públiko ta partisipá ku na Boneiru tin mas òf ménos 75 hende ku HIV registrá. E kantidat mas grandi di e personanan aki ta entre 30 i 60 aña. Kuido ta bon organisá na Boneiru i ta ofresé tratamentu médiko na tur persona ku HIV. Esaki ta sosodé ku máksimo diskreshon pa garantisá privasidat di e pashènt.

Na aña 2020 atenshon di mundu ta dirigí riba e pandemia di COVID-19. E pandemia di COVID-19 ta laga nos mira kon importante prevenshon ta pa prevení un malesa. Tambe nos ta mira kon salú i prevenshon di malesa ta korelá ku kasonan manera redukshon di desigualdat entre persona, derecho humano, igualdat di género, státùs sosial i kresementu ekonómiko. Trahadónan den salubridat i organisashonnan den henter mundu  ta hasi nan máksimo esfuerso pa mantené e servisionan di HIV den funshonamentu, no opstante e pandemia di COVID. Pa motibu di e retonan aki e aña aki nan a skohe pa e tema ‘Solidaridat mundial i responsabilidat kompartí’.

Na Boneiru tambe ku regularidat tin atenshon pa tèstmentu pa HIV i AIDS, i tambe pa kombatí e tabú ku ta reina rònt di e malesa aki. Dòkternan di kas ta ofresé nan pashèntnan tèst, enseñansa ta inkluí e tema den nan programa di enseñansa i den tempu di COVID-19 tambe kuido ta sigui nòrmalmente.

Prevení plamamentu di hiv/aids. Hasi sèks na un manera seif, laga tèst bo mes i kuminsá na tempu ku remedi ku ta frena aids si bo ta infektá. Pa mustra bo solidaridat ku hendenan ku HIV/AIDS, dia 1 di desèmber bo por bisti e sinta kòrá. 

 

PERSBERICHT

Afdeling Communicatie Openbaar Lichaam Bonaire

Telefoon: 715-5330 | e-mail: communicatie@bonairegov.com

 

Datum: 30 – 11 – 2020 

 

Draag rood lintje om solidair te zijn met HIV/Aids patiënten

Kralendijk – De afdeling Publieke Gezondheid roept iedereen op om hun medeleven te tonen met HIV/Aids patiënten door op 1 december een rood lintje te dragen. Op dinsdag 1 december is Wereld Aids dag. Op deze dag staat de strijd tegen aids centraal en wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met HIV en AIDS.

De Afdeling Publieke Gezondheid laat weten dat er op Bonaire rond de 75 personen met HIV staan geregistreerd. Het grootste gedeelte van deze personen is tussen de 30 en 60 jaar oud. De zorg is goed georganiseerd op Bonaire en alle personen met HIV krijgen medische behandeling aangeboden. Dit wordt met de uiterste discretie gedaan om de privacy van de patiënt te waarborgen. 

In 2020, is de aandacht van de wereld gericht op de COVID-19 pandemie. De COVID-19 pandemie laat zien hoe belangrijkrijk preventie is om ziekte te voorkomen.  Ook zien we hoe gezondheid en het voorkomen van ziekte verweven is met zaken zoals terugdringen van ongelijkheid tussen mensen, mensenrechten, gendergelijkheid, sociale status en economische groei. Gezondheidswerkers en organisaties over de hele wereld doen hun uiterste best om de HIV-diensten draaiende te houden ondanks de COVID pandemie. Wegens deze uitdagingen heeft men dit jaar gekozen voor het thema “Wereldwijde solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid”. 

Ook op Bonaire is regelmatig aandacht voor het testen op HIV en AIDS, en ook voor het bestrijden van het taboe dat rond deze ziekte heerst. Huisartsen bieden hun patiënten testen aan, het onderwijs neemt het thema mee in hun onderwijsprogramma’s en ook ten tijde van de COVID-19 gaat de zorg gewoon door. 

Voorkom de verspreiding van hiv/aids. Vrij veilig, laat jezelf  testen en begin op tijd met aidsremmers indien je geïnfecteerd bent. Je kunt je solidariteit tonen voor personen met HIV/AIDS, door op 1 december het rode lintje te dragen. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: