Debat over verslag parlementaire ondervraging

Debat over verslag parlementaire ondervraging

14 januari 2021

Met een plenair debat rondt de Tweede Kamer op donderdag 14 januari 2021 de parlementaire ondervraging ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen af. Vanaf 10.15 uur debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de commissie. De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Stef Blok (Buitenlandse Zaken), Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komen hiervoor naar de Kamer.
De commissie hield de openbare verhoren in februari 2020 in de Enquêtezaal.

Het debat en de eventuele stemmingen over moties vormen samen de afsluiting van het onderzoek, dat 1,5 jaar heeft geduurd. De Commissie parlementaire ondervraging ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen is op 2 juli 2019 opgericht.

Doel van het onderzoek

Het doel van de commissie was om meer inzicht te krijgen in ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen. De commissie wilde ook inzicht krijgen in effectieve maatregelen om deze invloed te doorbreken. In februari 2020 vonden de openbare verhoren plaats van negentien getuigen en deskundigen. Op 25 juni 2020 overhandigde de commissie haar eindverslag getiteld ´(On)zichtbare invloed´ aan Kamervoorzitter Khadija Arib.

Spreektijden

Voor het debat is de hele dag uitgetrokken: van 10.15 uur tot ongeveer 22.00 uur. De sprekerslijst vermeldt spreektijden die variëren van acht tot honderd minuten. Interrupties vallen, zoals altijd, buiten de spreektijd.

Regels voor spreektijden

Bij de meeste debatten gelden regels voor het aanvragen van spreektijden. Zo krijgt iedere fractie, naar grootte, een totaal aantal minuten toegewezen voor de behandeling van de begrotingen van de verschillende ministeries, die zij naar eigen inzicht kan verdelen. Voor debatten over de eigen onderzoeken van de Kamer gelden juist vrije spreektijden.

Volg het live

Het debat is live te volgen via de livestream van deze site en de app Debat Direct. U kunt hier het eindverslag van de commissie lezen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: