Salubridat Públiko tin bon bista riba fuentenan di kontagio / Publieke Gezondheid heeft goed zicht op bronnen van besmetting

 

Salubridat Públiko tin bon bista riba fuentenan di kontagio

 

Kralendijk – Departamento di Salubridat Públiko tin bon bista riba e fuentenan di kontagio, apesar di un oumento den e kantidat di kontagio. Den mayoria di kaso ta bai pa grupo di kontagio: 1 grupo na un skol básiko, 2 grupo na skol sekundario, 1 grupo na MBO i un ekipo di deporte. 

 

E kantidat di kontagio a oumentá. Fin di ougùstùs tabatin 13 kontagio nobo, prinsipio di sèptèmber 47, miéntras e siman akí te ku djabièrnè 10 di sèptèmber 2021, 71 kontagio nobo a bin aserka. E espektativa ta ku e kantidat di kontagio ta keda haltu e simannan ku ta bini. 

 

Te ku awor ta spesialmente mucha i hóben ku a kontagiá ku e vírùs di corona. E variante dèlta ta hopi kontagioso. Di hóbennan den e edat di 12 te 18 aña, awor ta solamente 31.2% ta kompletamente bakuná. Pa e motibu ei e vírùs por plama fásilmente bou di e grupo akí. No ta bakuná mucha bou di 12 aña.  Generalmente mucha i hóben ta haña keho leve ora nan kontagiá ku e vírùs.

 

Na e momentu akí no ta nesesario pa tuma medida èkstra na Boneiru pa kombatí e vírùs. Tin ún adulto hòspitalisá, kuido no ta bou di preshon awor akí.  E departamento di Salubridat Públiko ta vigilá e situashon bon. Si ta nesesario pa tuma medida èkstra, e departamento lo konsehá Gezaghèber tokante esaki.

 

Si muchanan tin keho, e konseho na mayornan ta pa no laga nan bai skol i traha un sita pa nan tèst. No warda, na e momentu akí tin hopi corona bou di mucha i hóben. Ora Salubridat Públiko òf skol konsehá pa muchanan bai den karentena, mayornan mester pèrkurá pa nan yunan keda paden. E ora ei e muchanan no mester tin kontakto ku hendenan ku un salú vulnerabel manera welo i wela. Tambe e departamento di Salubridat Públiko ta hasi un yamada na hóbennan pa bakuná.

 

Bo tin keho òf bo yunan tin keho? Keda kas i yama 0800 0800 pa un tèst di corona. Despues di tèst bai kas mesora i warda aya resultado di tèst. Si bo tèst positivo, tene bo mes na regla- i tepnan ku bo ta haña di Salubridat Públiko.

 

PERSBERICHT

Afdeling Communicatie van het openbaar lichaam Bonaire

Telefoon: 715-5330 | Email: communicatie@bonairegov.com

 

Datum: 10 – 09 – 2021 

 

Publieke Gezondheid heeft goed zicht op bronnen van besmetting

 

Kralendijk – De afdeling Publieke Gezondheid heeft goed zicht op de bronnen van besmetting, ondanks een toename in het aantal besmettingen. In de meeste gevallen gaat het namelijk om clusters, groepen van besmettingen:  1 cluster op een basisschool, 2 clusters in het voortgezet onderwijs, 1 cluster bij het MBO en een sportploeg. 

 

Het aantal besmettingen is toegenomen. Eind augustus waren er 13 nieuwe besmettingen, begin september 47, terwijl er deze week tot en met vrijdag 10 september 2021, 71 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. De verwachting is dat het aantal besmettingen de komende weken hoog blijft. 

 

Tot nu zijn het vooral kinderen en jongeren die besmet raken met het coronavirus. De delta variant is erg besmettelijk. Van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is 31.2% nu nog maar volledig gevaccineerd. Daarom kan het virus zich onder deze groep gemakkelijk verspreiden. Kinderen onder de 12 jaar worden niet gevaccineerd.  Kinderen en jongeren krijgen over het algemeen milde klachten als ze met het virus besmet raken.

 

Op dit moment is het niet nodig om extra maatregelen op het eiland te treffen om het virus tegen te gaan. Er is één volwassene in het ziekenhuis opgenomen, de zorg staat nu niet onder druk.  De afdeling Publieke Gezondheid houdt de situatie goed in de gaten. Als het nodig is om extra maatregelen te treffen zal de afdeling hierover de Gezaghebber adviseren.

 

Als kinderen klachten hebben, is het advies aan ouders om hen niet naar school te laten gaan en een testafspraak voor hen te maken. Wacht niet af, op dit moment komt er veel corona voor onder kinderen en jongeren. Wanneer Publieke Gezondheid of de school adviseert om kinderen in quarantaine te doen, moeten ouders ervoor zorgen dat hun kroost binnen blijft.  De kinderen moeten dan niet in contact komen met mensen met een kwetsbare gezondheid zoals grootouders. Ook roept de afdeling Publieke Gezondheid jongeren op om zich te laten vaccineren.

 

Heeft u klachten of hebben uw kinderen klachten? Blijf thuis en bel 0800 0800 voor een coronatest. Ga na het testen meteen naar huis en wacht daar het testresultaat af. Als u positief test, houd u zich aan de regels en tips die u van Publieke Gezondheid krijgt.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: