Rondetafelgesprek over Nederlands slavernijverleden

Rondetafelgesprek over Nederlands slavernijverleden

13 januari 2022

De commissie voor Binnenlandse Zaken organiseert op donderdag 13 januari van 15.00 tot 17.30 uur een (digitaal) rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden. Acht experts en betrokkenen geven hun visie op het onderwerp tijdens deze bijeenkomst, die u live kunt volgen via deze website en de app Debat Direct.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden op 1 juli een krans bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam. Het was toen 158 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft.

Doel

Met het rondetafelgesprek willen de Kamerleden van de commissie Binnenlandse Zaken meer inzicht krijgen in de impact van het slavernijverleden op de huidige maatschappij en de manieren waarop hier door de politiek erkenning aan kan worden gegeven.

Initiatief

Het initiatief voor het gesprek is genomen door de Kamerleden Salima Belhaj (D66), Sylvana Simons (BIJ1), Inge van Dijk (CDA), Pim van Strien (VVD) en Stephan van Baarle (DENK).

Live volgen

U kunt de digitale bijeenkomst vanaf 15.00 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. Een aantal deelnemers aan het gesprek heeft een position paper aangeleverd, waarin het standpunt van de persoon of organisatie verwoord staat. Deze kunt u vinden bij de documenten die bij deze bijeenkomst horen.

Programma

15.00 – 15.55 uur: Historici

  • Mevrouw L. Nooitmeer (Kenniscentrum Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee))
  • De heer M. Esajas (Black archives)
  • Mevrouw A. Doek (Nationaal Archief)
  • De heer P. Brandon (International Institute of Social History)

16.05 – 16.45 uur: De doorwerking van het slavernijverleden in het heden

  • Mevrouw B. Biekman (Landelijk Platform Slavernijverleden)
  • De heer J. Afriyie (Zwart Manifest)

16.55 – 17.30 uur: Erkenning, excuses en herstel

  • Mevrouw D. Oudshoorn (Dialooggroep Slavernijverleden)
  • De heer R. Groenberg (Stichting Eer en Herstel)
Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: