KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

INTERNASHONAL

Burgerinitiatief om abortus uit strafrecht te halen

Burgerinitiatief om abortus uit strafrecht te halen

De commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven heeft op dinsdag 22 november het burgerinitiatief ‘Abortus is geen misdaad’ in ontvangst genomen. De initiatiefnemers willen ermee bereiken dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald.

 

Het burgerinitiatief is een actie van BNNVARA, het tv-programma Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond. Presentatrice Dzifa Kusenuh overhandigde een spandoek met het cijfer 93.689, volgens de organisatie het aantal handtekeningen onder het burgerinitiatief, aan commissievoorzitter Zohair El Yassini. Het Kamerlid noemde het instrument burgerinitiatief ‘heel speciaal’ en zei dat de commissie ook dit initiatief ‘open en onbevangen’ zal bekijken.

Voorwaarden

De commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven gaat nu toetsen of het ingediende burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet. Zo moeten minstens 40.000 mensen het voorstel ondersteunen. En het mag niet zo zijn dat de Kamer korter dan twee jaar voor de indiening een besluit heeft genomen over het onderwerp. Alleen wanneer er intussen nieuwe feiten en omstandigheden aan het licht zijn gekomen, mag dit wel.

Op de agenda

Wanneer het initiatief aan de voorwaarden voldoet, komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer. Die kan de indieners uitnodigen om het voorstel mondeling toe te lichten, in een commissievergadering of in de plenaire vergadering.

Informatie over burgerinitiatief

De indiening van een burgerinitiatief is aan regels gebonden. De commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven heeft de voorwaarden en procedures uitgebreid opgenomen op deze website.

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d