OM Kòrsou ta inisiá ku mediashon penal – OM van start met strafrechtelijke bemiddeling op Curaçao


OM Kòrsou ta inisiá ku mediashon penal

Ministerio Públiko (OM) di Kòrsou tin plan avansá pa próksimamente inisiá ku mediashon penal.

Ta trata di un proyekto na unda un funshonario di mediashon ta intermediá i yega na un ‘kòntrakt’ entre un sospechoso i un víktima. Esaki pa evitá un persiguishon penal den Korte. Partidonan ta palabra entre otro tokante pago di daño via OM di daño ku por a ser sufrí. E palabrashon ta keda dokumentá den un kontrakt den kual partidonan ta terminá e problema. E independensia di e siudadano ta na promé lugá. E partidonan mes ta yega na e kontenido di e akuerdo. Di e forma aki OM por hiba den un etapa preliminar un trayekto penal ku intervenshon signifikativo. Esaki ta úniko den persiguishon penal. Esaki ta trata di intervenshon ku kontenido.

Mediashon penal por, sigun OM, un solushon pa kasonan den e esfera relashonal manera entre otro den problema di bisiña i formanan leve di violensia den kas i menasa. E partidonan ta sera un akuerdo ku e resultado final ku e kaso no ta bai Korte.

Dado kaso ku partidonan no yega na un entedimiento, òf dado kaso un partido no ke partisipá den un mediashon penal, anto OM ta disidí ku e kaso lo keda persiguí i presentá probablemente den Korte.

OM Kòrsou a atraé Wiel Erens pa lanta e proyekto pa mediashon penal. E ta mediador for di 1999 na Ministerio Públiko di Limburg na Ulanda. E ta bai, den kuadro di lansamentu di e proyekto, kompartí su eksperensia i konosementu ku koleganan di OM Kòrsou. 

Den kuadro di tur esaki a tene un presentashon eksitoso djamars pa vários stipuladó di maneho den e kadena hudisial i funshonarionan di Ministerio di Hustisia, Stichting Slachtofferhulp, Stichting Reclassering, Stichting Jeugdreclassering (AJJC), abogasia i miembronan di Korte Komun di Hustisia.

===============

OM van start met strafrechtelijke bemiddeling op Curaçao

Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao is van plan om binnenkort te starten met strafrechtelijke bemiddeling. 

Tussen dader en slachtoffer wordt door bemiddeling van een bemiddelingsfunctionaris meestal een overeenkomst gesloten ter voorkoming van een strafrechtelijke vervolging. De partijen spreken af dat de schade van de benadeelde partij door de dader via het OM wordt vergoed. De afspraak tussen de partijen wordt in een contract vastgelegd waarbij de partijen een gerezen geschil beëindigen. De zelfredzaamheid van de burger staat in het project voorop. De partijen bepalen namelijk zelf de inhoud van de overeenkomst. Op deze wijze kan het OM in het voortraject van een strafzaak al betekenisvolle interventies plegen. Uniek in het strafrecht. Hier is namelijk sprake van een betekenisvolle interventie.

Strafrechtelijke bemiddeling kan volgens het OM een oplossing bieden voor zaken in de relationele sfeer zoals bijvoorbeeld burenruzies en lichte vormen van huiselijk geweld en bedreiging. Tussen de partijen wordt een overeenkomst gesloten met als uiteindelijke resultaat dat de zaak niet naar de rechter gaat.

Komen de partijen niet tot een overeenkomst of een van de partijen wenst niet mee te werken aan een strafrechtelijke bemiddeling, dan wordt de zaak alsnog vervolgd en gaat de zaak hoogstwaarschijnlijk naar de rechter.

In dit kader heeft het OM Curaçao de heer Wiel Erens bereid gevonden om het bemiddelingsproject mee op te zetten. Hij is sinds 1999 bemiddelaar (mediator) bij het Openbaar Ministerie van Limburg. Hij gaat, voor de opzet van het project, zijn kennis en expertise met de collega’s van het OM Curaçao delen.

Dinsdag heeft in dit kader een geslaagde presentatie plaatsgevonden voor beleidsmakers in het justitiële keten, functionarissen van het Ministerie van Justitie, Stichting Slachtofferhulp, Stichting Reclassering, Stichting Jeugdreclassering (AJJC), advocatuur en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: