A OFRESÉ PRESUPUESTO 2020 NA TEMPU NA KONSEHO INSULAR / Ontwerpbegroting 2020 tijdig aan Eilandsraad aangeboden

A OFRESÉ PRESUPUESTO 2020 NA TEMPU NA KONSEHO INSULAR 

 

Kralendijk – Kolegio Ehekutivo a ofresé presupuesto 2020 na Konseho Insular. Dia 3 di sèptèmber a publiká esaki riba wèpsait di Entidat Públiko Boneiru pa asina tur hende por tuma nota di dje. ‘Departamentu di Finansa a traha duru pa entregá e presupuesto na tempu na Kolegio di supervishon finansiero (Cft) i pa evaluá i prosesá e rekomendashonnan ku nan a risibí bèk di Cft. E resultado ta ku nos a ofresé e presupuesto na Konseho Insular dentro di e término ku lei ta preskribí, manera nos ta hasi tambe ku tur otro obligashon di reportahe finansiero’, sigun diputado Elvis Tjin Asjoe.

 

‘Ku esaki departamentu di Finansa a pone un paso grandi padilanti. E último añanan no a entregá práktikamente ningun reportahe na tempu, loke a kondusí na insatisfakshon grandi di Cft i Konseho Insular. E último lunanan a desplegá hopi trabou pa rekuperá retrasonan di manera ku nos por kumpli ku obligashonnan legal. E siguiente paso ta mehorá kalidat di proseso i kontenido. Ku Cft nos a palabrá un trayekto di mehorashon tokante esaki i a stipulá esei tambe den Akuerdo Intergubernamental. Awor ku nos tin e planifikashon bou di kontròl nos ta bai traha duru riba esaki. No ta un tarea fásil, pero nos empleadonan ta hopi motivá i p’esei mi tin hopi konfiansa den esaki.’

 

Sifranan konfiabel ta hasi ku Kolegio Ehekutivo i Konseho Insular por tuma desishon na un manera responsabel tokante invershonnan nesesario. ‘Loke nos komo Kolegio Ehekutivo ta hasi otro, ta presupuestá reservanan pa mantenshon. Ta bunita pa traha un kaminda, pero si seguidamente bo no tin sèn pa mantenshon esei no ta yuda nos komunidat mashá. E ta zona lógiko, pero e no tabata sosodé’, sigun diputado Tjin Asjoe. E no a spanta di reakshon di Cft riba e presupuesto. ‘Nos sa ku nos ta bini djaleu. Mi ta mira e rekomendashonnan di Cft komo konseho grátis. Nan ta yuda nos mehorá nos maneho finansiero. Esei ta un kondishon importante pa e bon gobernashon ku e Kolegio Ehekutivo aki ta boga p’e. Loke Cft ta hasi pa Entidat Públiko Boneiru, por sierto e provinsianan na Hulanda Oropeo ta hasi pa e munisipionan ayanan. E provinsianan ta evaluá tur presupuesto munisipal i ta duna rekomendashon i konseho pa mehorashon.      

 

Ontwerpbegroting 2020 tijdig aan Eilandsraad aangeboden

 

Kralendijk – Het Bestuurscollege heeft de ontwerpbegroting 2020 aan de Eilandsraad aangeboden. Deze is 3 september 2019 op de website van het openbaar lichaam gepubliceerd zodat een ieder er kennis van kan nemen.

,,De afdeling Financiën heeft hard gewerkt om de ontwerpbegroting tijdig bij het College financieel toezicht in te dienen en de terug ontvangen aanbevelingen van het Cft te beoordelen en te verwerken. “Het resultaat is dat we de ontwerpbegroting binnen de wettelijk voorgeschreven termijn aan de Eilandsraad hebben aangeboden, zoals we ook doen met alle andere financiële rapportageverplichtingen”, aldus gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe.

 

,,De afdeling Financiën heeft daarmee een grote stap vooruit gezet. De afgelopen jaren is er vrijwel geen enkele rapportage op tijd ingediend, tot grote onvrede van het Cft en de Eilandsraad. De afgelopen maanden zijn bergen werk verzet om achterstanden in te halen zodat wij onze wettelijke verplichtingen kunnen nakomen. De volgende stap is de kwaliteit van het proces en de inhoud te verbeteren. Met het Cft is hierover een verbetertraject afgesproken dat ook is vastgelegd in het Bestuursakkoord. Nu we de planning onder controle hebben gaan we hiermee volop aan de slag. Het is geen gemakkelijke opgave, maar de medewerkers zijn zeer gemotiveerd dus ik heb er veel vertrouwen in.”

Betrouwbare cijfers stellen het Bestuurscollege en de Eilandsraad in staat op een verantwoorde wijze besluiten te nemen over noodzakelijke investeringen. ,,Wat wij als nieuw Bestuurscollege anders doen is reserveringen te begroten voor onderhoud. Het is leuk een weg aan te leggen, maar als je vervolgens geen geld hebt voor het onderhoud schiet de samenleving er ook weinig mee op. Het klinkt logisch, maar het gebeurde niet”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe. 

Van de reactie van het Cft op de ontwerpbegroting is hij niet geschrokken. ,,We weten dat we van ver komen. Ik zie de aanbevelingen van het Cft als gratis advies. Het helpt ons het financieel beheer te verbeteren. Dat is een belangrijke voorwaarde voor goed bestuur dat dit BC nastreeft. Wat het Cft voor het OLB doet, doen de Provincies in Europees Nederland overigens voor de gemeenten aldaar. De Provincies toetsen alle gemeentelijke begrotingen en geven aanbevelingen/adviezen ter verbetering. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: