‘Spaghetti-brug Challenge’ op de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez

‘Spaghetti-brug Challenge’ op de

Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez

 

Studenten Bouwkunde van de Faculteit der Technische Wetenschappen van de University of Curaçao (UoC) zijn dit semester druk bezig geweest met het vak ‘Project Draagconstructie’. Dit ‘doe’ vak is bedoeld om meer inzicht te krijgen hoe de theorie van vakken als ‘Project Draagconstructies’,  ‘Bouwmethodiek’ en ‘Mechanica’ in de praktijk wordt toegepast. 

 

De opdracht is, om samen met een medestudent, een brugontwerp te maken, deze in een computerprogramma constructief te optimaliseren en om de ontworpen brug uit te voeren in spaghetti, zodat de brug op sterkte getest kan worden. 

 

De spaghetti wordt met ‘hot glue’ aan elkaar gelijmd. Het testen gebeurt door een emmer te vullen met steentjes die aan een haak in het midden van de brug wordt gehangen. Na het bezwijken van de brug wordt de emmer met steentjes gewogen. Het draait om de ratio eigen gewicht van de brug en hoeveel kilo de brug kan dragen. Ook is er een restrictie opgelegd op de hoeveelheid lijm en spaghetti die gebruikt mag worden en de maximale lengte van de brug.

 

De studenten hebben in de afgelopen weken al een eerste ontwerp gemaakt en getest. De studenten namen foto’s en video’s van het testen van de eerste brug om te zien waar deze bezweek. Op basis van een analyse hiervan, hebben ze de bruggen beter geconstrueerd, zodat de bruggen meer gewicht zouden moeten kunnen dragen. Bij de bruggentest van donderdag 17 oktober werd het verbeterde ontwerp getest. Het vak ‘Project Draagconstructie’ wordt positief afgesloten als de studenten een individueel verslag/logboek hebben ingeleverd en daarin hebben aangetoond de juiste analyse en conclusies gemaakt te hebben hoe ze het ontwerp van de eerste brug constructief hebben verbeterd.

 

Op de testdag is de prijs voor de sterkste brug uitgereikt aan het studentenduo Mariana Paredes Martinez en Natasha Leito met een ratio van 28.2 (ratio eigen gewicht brug en gewicht dat de brug kon dragen). De brug woog 237.6 gram en kon een gewicht van 6,7 kg dragen. Zij hebben hiermee het record van vorig jaar echter niet verbroken. De ratio van de brug die toen het sterkst was, bedroeg 35.21. Deze brug woog 368.3 gram en kon een gewicht van 12,9 kilogram dragen.

 

Ook is er een publieksprijs uitgereikt aan student Vladimir Pereira met de mooiste brug. En tenslotte is er een docentenprijs uitgereikt aan studentenduo Kevin Sint Jago en Shady-Anne Bonofacio met de meest interessante en originele constructieve brug. De prijzen bestaan uit twee tickets voor de bioscoop, gesponsord door vastgoedontwikkelaar Heren 2 Caribbean. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: