Kolegio Ehekutivo: Proyekto di prueba kultivo di alga hopi prometedor  / BC: pilot met algenkweek veelbelovend

Kolegio Ehekutivo: Proyekto di prueba kultivo di alga hopi prometedor 

 

Kralendijk, 10 di mart 2020 – Awe, djamars 10 di mart, Kolegio Ehekutivo a risibí informashon tokante progreso di e plan pa desaroyo di un instalashon pa kultivo di alga na Boneiru. Esaki a sosodé na okashon di inisio di un proyekto di prueba ku kultivo di alga komo materia prima sostenibel pa diferente produkto manera kuminda pa bestia, kosmétiko i kombustibel.

 

AlgaePARC Bonaire ta un inisiativa di e katedrátiko prof.dr.ir. René Wijffels di Wageningen University & Research i Entidat Públiko Boneiru. Na momentu di hinka e proyekto di prueba den otro i durante e trayekto ku a sigui a enbolbí Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB NV) komo partner di koperashon. Luna pasá a establesé un laboratorio i un fasilidat di prueba riba e tereno di WEB na Barcadera.

 

Ayanan gezaghebber Edison Rijna i e diputadonan Elvis Tjin Asjoe i Nina den Heyer  a haña splikashon di e Chief Executive Officer di WEB sr Alfredo Koolman i profèsòr Wijffels i despues nan a tira un bista riba e instalashonnan. Den e reaktor chikitu den e baki di awa parti pafó ya kaba e promé matanan ta kresiendo. Ta trata di espesienan endémiko ku kua a hasi vários prueba den laboratorio di universidat na Wageningen pa determiná kua di nan bou di sirkumstansianan boneriano ta krese mas lihé.

 

E direktor interino di Stinapa Peter Jager i Yoeri de Vries na nòmber di ministerio di Agrikultura, Naturalesa i Kalidat di Kuminda tambe tabata presente. E partidonan a papia tokante e posibilidatnan pa koperashon mas aleu. Esaki pasobra por usa e laboratorio pa otro metanan di investigashon tambe. ‘Danki na WEB i Wageningen University & Research Boneiru ta disponé di un fasilidat di investigashon chikitu, pero profeshonal. Mas tantu biaha ku hasi uso di esaki, mas mihó. Pa e motibu ei di kurason nos ta aploudí koperashon ku otro partnernan manera Stinapa i e ministerio’, segun gezaghebber Rijna.

 

E fase di investigashon ku e proyekto di alga a drenta awó ta dura mas òf ménos un aña. A base di e resultadonan lo hisa e produkshon di alga. Paralelo na esei lo mira pa kua aplikashonnan sostenibel por usa e alganan ku ta kultivá na Boneiru mas mihó.

 

‘Na kuminsamentu esnan ku tabata kere den e proyekto aki tabata tiki. Esei ta pasa mas biaha ora tin inovashon. Afortunadamente tin pioneronan manera profèsòr Wijffels ku no a laga e kos ei deskurash’é. Entre otro pa motibu di e koperashon ku WEB i danki na kontribushonnan finansiero for di e programa di NWO Cariben (organisashon hulandes pa investigashon sientífiko – karibe) i for di Brussel AlgaePARC Bonaire mas i mas ta haña forma mas konkreto. E ta mustra hopi prometedor’, segun Rijna.      

 

BC: pilot met algenkweek veelbelovend

Kralendijk, 10 maart 2020 – Het Bestuurscollege heeft zich vandaag (dinsdag 10 maart) laten informeren over de voortgang van het plan voor de ontwikkeling van een algenkwekerij op Bonaire. Dat gebeurde ter gelegenheid van de start van een pilot met het kweken van algen als duurzame grondstof voor verschillende producten zoals diervoer, cosmetica en brandstof.

 

AlgaePARC Bonaire is een initiatief van hoogleraar prof.dr.ir. René Wijffels van de Wageningen University & Research en het openbaar lichaam Bonaire. Bij het opzetten van de pilot en het vervolgtraject is Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB NV) als samenwerkingspartner betrokken. Afgelopen maand  zijn er op het terrein van WEB bij Barcadera een laboratorium en een proeffaciliteit ingericht.

 

Gezaghebber Edison Rijna en de gedeputeerden Elvis Tjin Asjoe en Nina den Heyer kregen daar een toelichting van Chief Executive Officer van WEB Alfredo Koolman en professor Wijffels waarna de installaties werden bekeken. In de kleine reactor in het buitenbassin zijn al de eerste plantjes aan het groeien. Het gaat om inheemse soorten waarmee proeven zijn gedaan in het universiteitslaboratorium in Wageningen om vast te stellen welke onder de Bonairiaanse omstandigheden het snelst groeien.

 

Aanwezig waren ook interim-directeur van Stinapa Peter Jager en Yoeri de Vries namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De partijen hebben de mogelijkheden van verdere samenwerking besproken.      Het lab kan namelijk ook voor andere onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. ,,Dankzij WEB en WUR beschikt Bonaire over een kleine, maar professionele onderzoeksfaciliteit. Hoe meer deze wordt benut, des te beter. Wij juichen samenwerking met andere partners zoals Stinapa en het ministerie daarom van harte toe”, aldus gezaghebber Rijna.

 

De onderzoeksfase die het algenproject nu is ingegaan duurt ongeveer een jaar. Op basis van de uitkomsten zal de productie van algen worden opgevoerd. Parallel daaraan wordt bekeken voor welke duurzame toepassingen de op Bonaire te kweken algen zich het best lenen.

 

,,In het begin waren er weinigen die geloofden in dit project. Dat heb je wel vaker met innovaties. Gelukkig zijn er pioniers zoals professor Wijffels die zich daardoor niet laten ontmoedigen. Mede door de samenwerking met WEB en dankzij financiële bijdragen uit het NWO Caribenprogramma en uit Brussel krijgt het AlgaePARC Bonaire steeds concreter vorm. Het ziet er veelbelovend uit”, aldus Rijna.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: