Defensa ta deshasí di supstanshanan peligroso na Kòrsou // Defensie ruimt gevaarlijke stoffen op Curaçao

PAPIAMENTU
Defensa ta deshasí di supstanshanan peligroso na Kòrsou
Servisio di Defensa pa deshasí di Eksplosivo (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) awe a destruí un karga enorme di ásido píkriko (picrinezuur) na Kòrsou. E destrukshon a tuma lugá riba petishon di outoridatnan di Kòrsou.
Den pasado diferente laboratorio riba e isla tabata usa ásido píkriko. E supstansha peligroso aki, na momentu ku e keda atendé na un forma deskuidá, por kousa eksploshon. E ásido den mal kondishon tabata wardá den un depósito di ADC (Analytisch Diagnostisch Centrum) na Willemstad. Einan tambe tabatin resto di un supstansha igualmente peligroso, ku ta hidroxilamina.
Midimentu a demostrá ku destrukshon di e supstanshanan mester a sosedé bou di e asina yamá sirkunstanshanan CBRN (kímiko, biológiko, radiológiko, nuklear). Esei ta nifiká ku esnan ku ta destruí esakinan mester bisti paña di protekshon pa evitá daño na nan salú.
Perfekto
Ámbos supstansha a keda transportá pa e tereno di ehersisio na Wacawa bou di guiansa di Polis. Einan esnan ku ta destruí supstansha eksplosivo a laga e supstansha aki eksplotá na un forma kontrolá. Sargento 1e klas Vincent ta bisa: “Nos ekipo ta trein hopi riba esaki, pasobra e ta un kondishon ku e tipo di eksploshonnan aki mester tuma lugá sin peliger. Pues e empeño a kana perfekto.’’ E eksito di e operashon tabata tambe pa motibu di un koperashon ekselente ku e outoridatnan lokal.
Sosten na outoridatnan sivil ta un di e tres tareanan mayor di Defensa den Region Karibe.
Defensie ruimt gevaarlijke stoffen op Curaçao
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie
heeft vandaag een flinke lading picrinezuur vernietigd op Curaçao. De ruiming gebeurde op verzoek van de Curaçaose autoriteiten.
In het verleden gebruikten verschillende laboratoria op het eiland picrinezuur. Deze gevaarlijke stof kan bij onvoorzichtig handelen een explosie veroorzaken. Het in slechte staat verkerende zuur lag in een opslag van het Analytisch Diagnostisch Centrum in Willemstad. Daar bevond zich ook een restant van de eveneens gevaarlijke stof hydroxylamine.
Uit metingen bleek dat het vernietigen van de stoffen moest gebeuren onder zogenoemde CBRN-omstandigheden (chemisch, biologische, radiologisch, nucleair). Dat betekent dat ruimers beschermende kleding moeten dragen om gezondheidsschade te voorkomen.
Vlekkeloos
Beide stoffen zijn onder politiebegeleiding naar oefenterrein Wacawa getransporteerd. Daar brachten de explosievenruimers de materie gecontroleerd tot ontploffing. Sergeant der 1e klasse Vincent: “Ons team traint hier veel op, want het is een voorwaarde dat dit soort explosies zonder gevaar plaatsvindt. De inzet verliep dan ook vlekkeloos.’’ De geslaagde operatie kwam mede tot stand dankzij een uitstekende samenwerking met de lokale autoriteiten.
Het ondersteunen van de civiele autoriteiten is één van de drie hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: