Leerlingen aan de microfoon tijdens jaarlijks Vragenuur

Leerlingen aan de microfoon tijdens jaarlijks Vragenuur

Vijf schoolklassen komen op dinsdag 22 november naar de Tweede Kamer om een aantal bewindslieden aan de tand te voelen. Tussen 12.30 en 13.30 uur, tijdens het jaarlijkse Kindervragenuur, is de plenaire zaal aan hen.

Een kind aan de interruptiemicrofoon tijdens een eerder Kindervragenuur.

Dit zijn de vragen in het Kindervragenuur

  • Waarom hebben we meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne, dan voor de oorlogen in de andere of armere landen?
  • Ook na de loonsverhoging voor leerkrachten in het basisonderwijs en extra hulp in de klas, zijn er te weinig mensen die open staan om leerkracht te worden. Is de minister van plan daar iets aan te veranderen?
  • Wat gaat de regering eraan doen dat alles zo duur is?
  • Denkt u dat wij in de toekomst snel of makkelijk aan een huis of flat kunnen komen?
  • Wat gaan jullie de komende vier jaar doen tegen de opwarming van de aarde en tegen de plastic soep, zodat wij, als 9 tot 11-jarigen in een schone en prettige wereld kunnen leven, waar het leven weer betaalbaar is?

Vragenstellers uit groep 7 en 8

Kinderen van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Woudsend, Arnhem, Nijmegen, Almere en Ede stellen de vragen. Bewindspersonen minister-president Mark Rutte en de ministers Dennis Wiersma, Karien van Gennip, Hugo de Jonge en Rob Jetten zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp leidt het Kindervragenuur.

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. Ieder jaar kunnen alle kinderen van de basisschoolgroepen 7 en 8 een vraag insturen voor het Kindervragenuur. De vijf winnende schoolklassen worden uitgenodigd om hun vraag te stellen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: