Gezaghèber Rijna tabata presente na konferensia karibense tokante awa i adaptashon na klima

Gezaghèber Rijna tabata presente na konferensia karibense tokante awa i adaptashon na klima

01/02/2023

E konferensia a trese lidernan, trahadónan di maneho, sientífikonan i ekspertonan for di henter region karibense i Hulanda huntu.

Gezaghèber Edison Rijna, komo orador na e International Panel on Deltas and Coastal Zones (IPDC) ku resientemente nan a tene na Kòrsou, a pone énfasis riba e importansia pa islanan chikitu pa tuma medida na tempu kontra e impakto di kambio di klima. El a mustra ku ya kaba Boneiru ta eksperensiá konsekuensia di kentamentu globa

Den su diskurso gezaghèber Rijna a indiká ku kisas por usa e plan di akshon pa un atendementu integral ku awa na Boneiru komo ‘roadmap’ pa otro islanan i ku por presentá esaki komo proyekto konkreto durante e próksimo konferensia di Nashonnan Uní, inkluso e promesanan relashoná ku e konosementu, abilidatnan i medionan finansiero nesesario. El a informá e partisipantenan tokante lantamentu di Mesa di Klima Boneiru, pa kua eks minister Ed Nijpels ta bai traha komo ‘kwartiermaker’. Den márgen di e konferensia gezaghèber Rijna a papia tambe ku e minister di Infrastruktura i Maneho di Awa Mark Harbers tokante kasonan aktual ku ta tumando lugá na nos isla manera e molèster resien di awa, e programa di kaminda, ekspanshon di aeropuerto i konstrukshon di e stashon na tera Galileo.

Kolaborashon úniko

IPDC ta un inisiativa di ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa, Global Centre on Adaptation i e instituto teknológiko Deltares. Nan a anunsiá IPDC na e kumbre di klima di Nashonnan Uní ‘COP 27’ i e tin komo meta pa trese trahadónan di maneho, ekspertonan i hendenan den práktika huntu den un kolaborashon úniko. Den esaki ta pidi atenshon spesial pa e islanan, mirando e efektonan direkto ku nan ta eksperensiá pa motibu di kambio di klima.

E konferensia kaminda tantu Kòrsou komo Hulanda tabata ko-anfitrion, a trese lidernan, trahadónan di maneho, sientífikonan i ekspertonan for di henter region karibense i Hulanda huntu. Konhuntamente nan a identifiká e oportunidatnan i e desafionan rònt di awa i adaptashon na klima. E konferensia ta un yamada tambe na liderazgo karibense pa djòin e inisiativa i e akshon konhunto komo preparashon pa e konferensia di awa di Nashonnan Uní den luna di mart 2023 na New York kaminda Hulanda lo ta ko-anfitrion.

 


 

 

Gezaghebber Rijna woont Caribische conferentie over klimaatadaptatie en water bij

02 januari 2023

De conferentie bracht leiders, beleidsmakers, wetenschappen en experts uit de hele Caribische regio en Nederland bijeen.

Gezaghebber Edison Rijna heeft als spreker op het International Panel on Deltas and Coastal Zones (IPDC) dat onlangs op Curaçao werd gehouden, het belang benadrukt voor kleine eilandstaten om tijdig maatregelen te nemen tegen de impact van klimaatverandering. Hij wees erop dat Bonaire nu al gevolgen van de opwarming van de aarde ondervindt.

In zijn speech gaf de gezaghebber ook aan dat het actieplan voor een integrale wateraanpak op Bonaire wellicht gebruikt kan worden als roadmap voor andere eilanden en als concreet project gepresenteerd kan worden tijdens de komende VN-waterconferentie, inclusief de toezeggingen voor de benodigde kennis, vaardigheden en financiële middelen. Hij informeerde de deelnemers ook over de oprichting van de Klimaattafel Bonaire waarvoor oud-minister Ed Nijpels als kwartiermaker aan de slag gaat. In de marge van de conferentie sprak de gezaghebber ook met onder meer de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Mark Harbers over actuele zaken die op ons eiland spelen zoals de recente wateroverlast, het wegenprogramma, de uitbreiding van de luchthaven en de bouw van het Galileo grondstation.

Uniek partnerschap

Het IPDC is een initiatief van het ministerie van IenW, het Global Centre on Adaptation en het technologisch instituut Deltares. Het IPDC werd aangekondigd op de VN-klimaattop COP 27 en heeft tot doel beleidsmakers, experts en praktijkmensen samen te brengen in een uniek partnerschap. Er wordt hierbij speciaal aandacht gevraagd voor de eilanden, gezien de directe effecten die zij ervaren door klimaatverandering.

De conferentie waar zowel Curacao als Nederland co-hosts waren, bracht leiders, beleidsmakers, wetenschappen en experts uit de hele Caribische regio en Nederland bijeen. Gezamenlijk werden kansen en uitdagingen rondom klimaatadaptatie en water geïdentificeerd. De conferentie is ook een oproep aan Caribisch leiderschap om zich aan te sluiten bij het initiatief en de gezamenlijke actie ter voorbereiding van de VN-waterconferentie in maart 2023 in New York waar Nederland co-host zal zijn.

 

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: