KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNU

Rondetafelgesprek over wapens en jongeren

Het wapengebruik onder jongeren neemt toe. Welk beleid is nodig om dit aan te pakken? De commissie voor Justitie en Veiligheid houdt hierover op donderdag 28 september een rondetafelgesprek. De bijeenkomst is vanaf 14.00 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

In beslag genomen boksbeugels, messen, luchtdrukpistool, honkbalknuppel en zwaard

De afgelopen jaren is het wapengebruik onder jongeren fors toegenomen. De daders van steekincidenten worden steeds jonger. Het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, stijgt. Om deze problematiek terug te dringen, is in 2020 het actieplan wapens en jongeren opgesteld. Hieraan werkten twintig gemeenten, de rijksoverheid en tal van instanties mee.

Resultaten

Uit de evaluatie blijkt dat een afname van het aantal steekincidenten, een van de doelen, niet bereikt is. Mede door de coronapandemie zijn een aantal acties uit het plan niet uitgevoerd. De deskundigen en betrokkenen die zijn uitgenodigd voor het rondetafelgesprek, vertellen over hun bevindingen met dit onderwerp.

Rondetafelgesprek

De vaste commissies van de Tweede Kamer organiseren regelmatig hoorzittingen en rondetafelgesprekken. Hierbij wordt deskundigen of betrokkenen gevraagd een toelichting te geven op het te bespreken onderwerp. Het rondetafelgesprek is een bijzondere vorm van een hoorzitting. Meerdere deelnemers gaan tegelijkertijd in gesprek met Kamerleden. Zo ontstaat er een onderlinge discussie en worden verschillen in visie duidelijk. De leden van de commissie gebruiken de input uit de hoorzitting of het rondetafelgesprek bij de behandeling van bijvoorbeeld wetsvoorstellen.

Programma

14.00-14.40 uur: gemeenten 

  • Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
  • Lennart van der Linden, wethouder Barendrecht, namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

14.45-15.25 uur: professionals

  • Ebru Avci, lid managementteam Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
  • Jeroen Huijsmans, Jeugdreclassering West Brabant
  • Abdirahman Abdi, coach YETS Foundation

15.30-16.10 uur: juridische keten en toezicht

  • Janine Wildeman-van den Beld, portefeuillehouder jeugd bij Politie
  • Linda Dubbelman, senior officier van justitie jeugd bij Openbaar Ministerie

16.15-17.00 uur: wetenschap

  • Frank Weerman, bijzonder hoogleraar Jeugdcriminologie aan de Erasmus School of Law
  • Edward van der Torre, onderzoeker en docent bij LokaleZaken

Meer lezen en live volgen

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: