Pasonan grandi pa kumpli ku leinan kontra labamentu di plaka

Pasonan grandi pa kumpli ku leinan kontra labamentu di plaka

Willemstad, 25 di Aprel 2018: Kòrsou a tuma pasonan grandi pa kombatí labamentu di plaka i finansiamentu di terorismo. Leinan pa internet-gaming ta keda revisá i e aña aki lo tin un evaluashon di riesgo nashonal kontra labamentu di plaka, ku ta sostené pa Banko Mundial. “Kombatimentu di labamentu di plaka i finansiamentu di terorismo ta un proseso kontinuo ku ta eksigí kolaborashon estrecho entre e sektor públiko i esun privá. Ta un proseso largu, pero tin progreso”, asina Anuschka Cova, presidente di CIFA a duna di konosé. E International Narcotics Control Strategy Report di e United States Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs, ku a keda publiká na mart, ta sostené e deklarashon aki.

Publikashon di e International Narcotics Control Strategy Report di e United States Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs a produsí diferente titular ku ta krea e impreshon ku Kòrsou ta un di e teritorionan mas grandi na mundu kaminda labamentu di plaka ta tuma lugá. Anuschka Cova di e asosashon di profeshonalnan den e sektor internashonal di finansas na Kòrsou, CIFA (Curaçao International Financial Services Association), ta lamentá ku prensa lokal a saka e deklarashonnan den e rapport for di nan konteksto. “Den e rapport tin puntonan di atenshon. Pero ta trata di solamente un alinea den un resúmen di tres página tokante nos teritorio”, asina Cova ta sigui bisa.

Den e resúmen ku Cova ta referí na dje, Kòrsou ta keda menshoná komo un sentro finansiero den región i un punto di traspaso pa droga for di Sur-Amerika. Según e rapport labamentu di plaka na Kòrsou na promé luga ta relatá na fondonan di benta di droga. Pero e rapport ta hasi menshon tambe di un red di servisio bankario subteráneo na tokonan Chines. Esaki tambe a keda identifiká komo un fuente pa labamentu di plaka. E kos mas remarkabel, según e rapport, ta ku esaki a resultá den investigashonnan i detenshon.

Tambe e rapport ta referí na kasonan grandi kaminda resientemente a hasi investigashon di práktikanan di labamentu di plaka i otro aktonan kriminal, kaminda a investigá, persigí i kondená diferente funshonario haltu. Den e kuadro aki ta hasi menshon di ex-promé minister di Kòrsou i di ex–presidente di Banko Sentral di Kòrsou i St. Maarten. E rapport ta hasi menshon di dos kaso kaminda ya pa años tin persekushon pa labamentu di plaka, i tambe kaminda Hoge Raad na 2017 a konfirmá un veredikto. Deklarashonnan den e rapport ta konfirmá ku a mehorá e sistema eksistente di mantenshon di e kuadro hurídiko kontra labamentu di plaka.

Alabes, e rapport ta hasi menshon di e aktividatnan ku ta tumando lugá den kuadro di e MoU ku Estados Unidenses, firmá na 2016 pa aktividatnan di treinen i interkambio di informashon riba tereno di persekushon penal i mantenshon di lei. I tambe e echo ku nos outoridatnan ta keda firma akuerdonan manera TIEA (Tax Information Exchange Agreements) i akuerdonan pa prevení entre otro froude di impuesto, finansiamentu di terorismo i labamentu di plaka. Den e rapport tambe ta papia di tur e akuerdonan internashonal ku ta relevante pa nos teritorio (manera por ehèmpel e akuerdo kontra droga, firmá ku Nashonnan Uní na 1988 i e UNTOC) i foro i instanshanan ku Kòrsou ta miembro di dje. Miembresianan importante ta entre otro e foro mundial tokante transparensha i interkambio di informashon pa metanan di impuesto, e CFATF (un órgano regional na estilo di FATF) i via Reino; FATF.

 

 

“CFATF a duna Kòrsou permit pa bandoná e di tres ronda di e evaluashonnan mutuo na novèmber 2016, pa motibu ku nos a fortalesé nos kuadro hurídiko kontra praktikanan di labamentu di plaka i finansiamentu di terorismo”, asina Cova ta splika. “Ta un lástima ku medionan di komunikashon a laga di menshoná ku e rapport ta rekomendá pa sigui ku nos supervishon riba e sektor offshore i FTZ’s i pa sigui investigá e fenómeno di servisio bankario subteráneo. Esaki ta algu sumamente positivo pa e personanan ku aktivamente ta enbolbí den mantenshon i protekshon di e reputashon i integridat di nos sektor finansiero. Apesar ku tin defisiensia den e kuadro hurídiko i problema ku mantenshon i ehekushon, esaki ta nifiká ku nos ta riba bon kaminda pa kumpli ku e leinan relevante. Si lesa e rapport kompleto, por mira ku tin diferente otro teritorio, meskos ku esun di nos, ku tin un kuardo hurídiko fuerte, pero ku ahinda no ta kumpli kompletamente ku reglamentu. E ta un proseso kontinuo”, asina Cova ta konkluí.

Ta mustra ku e rapport ku Cova ta referí na dje ta sostené e deklarashonnan di e presidente di CIFA. Un komparashon den e rapport ta sugerí ku e parti ku mester di mas mehorashon, ta e sektor di internet-gaming. Na e momentunan aki Kòrsou ta trahando riba ahuste di un lei pa supervishon riba internet-gaming. Despues di aprobashon e lei aki lo trese e teritorio un stap mas serka di kumplimentu ku e eksigenshanan di AML. Alabes Kòrsou ta den proseso di ehekushon di e evaluashon nashonal di riesgo di AML, ku ta kuminsá na 2018, i ku Banko Mundial ta sostené. Cova ta agregá ku promé minister Eugene Rhuggenaath i Banko Sentral di Kòrsou i St. Maarten ta sostené e esfuersonan riba tereno di kombatimentu di labamentu di plaka i finansiamentu di terorismo i ku nan mes tambe ta enbolbí den tur e rekomendashonnan menshoná.

Pa mas informashon, tuma kontakto ku CIFA via info@cifa-curacao.com òf +5999-461-5380.

 

Grote stappen richting volledige naleving van anti-witwas regelgeving

Willemstad, 25 April 2018: Er zijn grote stappen gezet in de inspanningen van Curaçao ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Momenteel worden de wetten voor internet-gaming herzien en dit jaar zal een nationale risicobeoordeling tegen het witwassen van geld worden uitgevoerd, ondersteund door de Wereldbank. “Het bestrijden van witwaspraktijken en de financiering van terrorisme is een doorlopend proces dat een goede samenwerking vergt tussen de publieke- en private sector. Het is een lang proces, maar we boeken voortgang”, aldus Anuschka Cova, de voorzitter van CIFA. Het International Narcotics Control Strategy Report van de United States Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs, dat in maart is gepubliceerd, ondersteunt deze verklaring.

De publicatie van het International Narcotics Control Strategy Report van de United States Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs heeft voor verschillende krantenkoppen gezorgd waarmee wordt beweerd dat Curaçao één van de grootste witwasgebieden van de wereld is. Anuschka Cova van de vertegenwoordigende vereniging van professionals in de internationale financiële dienstsector op Curaçao, CIFA (Curaçao International Financial Services Association), betreurt het feit dat de lokale pers de verklaringen uit het eerdergenoemd rapport uit hun verband heeft gerukt. “In het rapport staat dat er kwetsbaarheden zijn waar aandacht aan moet worden geschonken. Maar dat is slechts één alinea in een drie-pagina tellende samenvatting over onze jurisdictie”, zo stelt Cova.

In de samenvatting waar Cova naar verwijst, wordt Curaçao een regionaal financieel centrum en een overslagpunt voor drugs vanuit Zuid-Amerika genoemd. Gesteld wordt dat het witwassen in de eerste plaats gerelateerd is aan de opbrengsten van illegale verdovende middelen, maar dat onlangs ook een netwerk van ondergrondsbankieren bij Chinese minimarkten is geïdentificeerd als een bron voor witgewassen gelden. Het meest opvallende is, zo stelt het rapport, dat dit heeft geleid tot onderzoeken en arrestaties.

Het rapport verwijst ook naar spraakmakende recente onderzoeken naar witwaspraktijken en andere misdrijven, waarbij talloze voormalige functionarissen zijn onderzocht, aangeklaagd en veroordeeld. Genoemd hierbij worden de voormalige minister-president van Curaçao en de voormalige president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Het rapport maakt melding van de twee meerjarige lopende vervolgingen voor witwaspraktijken, alsook de veroordeling die door de Hoge Raad in 2017 werd bevestigd. Die verklaringen in het rapport bevestigen dat er belangrijke verbeteringen zijn aangebracht in de handhaving van het veelomvattende juridische anti-witwaskader, dat reeds bestaat.

Het rapport vermeldt ook de activiteiten, die in het kader van het MOU met de Verenigde Staten uit 2016 voor de gezamenlijke trainingsactiviteiten en het delen van informatie op het gebied van strafrechtelijk onderzoek en wetshandhaving, plaatsvindt. En het feit dat onze autoriteiten belastingaangifte-uitwisselingsovereenkomsten (TIEA’s) en overeenkomsten ter voorkoming van dubbele belasting met andere rechtsgebieden om belastingfraude, financiering van terrorisme en het witwaspraktijken te voorkomen, blijven ondertekenen. Het rapport vermeldt ook alle relevante internationale verdragen die van toepassing zijn op onze jurisdictie (zoals het VN-Drugsverdrag van 1988 en de UNTOC) en forums en instanties waar Curaçao lid van is.

 

 

Belangrijke lidmaatschappen zijn onder meer het Wereldforum over transparantie en uitwisseling van informatie voor belastingdoeleinden, de CFATF (een regionaal orgaan in FATF-stijl) en via het Koninkrijk; de FATF. “De CFATF gaf Curaçao toestemming om de derde ronde van de wederzijdse evaluaties in november 2016 te verlaten, juist omdat we onze juridische en regulerende kader voor anti-witwaspraktijken en de financiering van terrorisme hebben versterkt”, zo stelt Cova. “Het is betreurenswaardig dat de media hebben nagelaten te melden dat het rapport aanbeveelt om onze toezicht op de offshore-sector en FTZ’s voort te zetten en het fenomeen van ondergrondsbankieren verder te onderzoeken, hetgeen – voor de personen die actief betrokken zijn bij het beschermen van de reputatie en integriteit van onze financiële sector – een positieve verklaring is. Hoewel er tekortkomingen zijn in het juridische en regelgevende kader en er problemen zijn met de handhaving en uitvoering, betekent dit dus dat we goed op weg zijn naar volledige naleving van de relevante regelgeving. En als het hele rapport gelezen wordt, is te zien dat er verschillende andere rechtsgebieden zijn, die net als wij een stevig juridisch en regelgevend kader hebben, maar nog niet volledig voldoen aan de regelgeving. Het blijft altijd een werk in uitvoering”, zo concludeert Cova.

Het rapport waar Cova naar verwijst, lijkt haar opvatting te ondersteunen. Een vergelijkingstabel in het rapport suggereert dat het belangrijkste gebied dat verbetering behoeft, de internetgoksector is. Curaçao is momenteel bezig met het opstellen van een aangepaste wet voor toezicht op internetgaming. Na goedkeuring brengt deze wet het rechtsgebied een stap dichterbij de volledige naleving van de AML-vereisten. Curaçao is ook bezig met het uitvoeren van een AML nationale risicobeoordeling, te beginnen in 2018, ondersteund door de Wereldbank. Cova voegt hieraan toe dat premier Eugene Rhuggenaath en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten de lopende inspanningen ter bestrijding van witwaspraktijken en financiering van terrorisme ondersteunen en zelf ook actief betrokken zijn bij alle bovengenoemde beoordelingen.

Neem voor meer informatie contact op met CIFA via info@cifa-curacao.com of +5999-461-5380.

 

Big steps towards full compliance anti-money laundering regulations

Willemstad, 25 April 2018: Significant steps have been made in Curaçao’s efforts towards combatting money laundering and terrorism financing. Currently, the internet gaming laws are being revised and this year an Anti-Money Laundering National Risk Assessment will be conducted supported by the World Bank. “Combatting money laundering and terrorism financing is a continuous process and it requires a good working relationship between the public and private sector. It’s a long game and we’re making strides,” says Anuschka Cova, CIFA chairman. The International Narcotics Control Strategy Report of the United States Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs issued in March supports this statement.

The publication of the International Narcotics Control Strategy Report of the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs in the United States has produced many media headlines claiming that Curaçao is one of the major money laundering jurisdictions in the world. Anuschka Cova of the representative association of professionals in the international financial services sector in Curaçao, CIFA (Curaçao International Financial Services Association), regrets that the local media has taken the statements made in aforementioned report out of context. “The report does mention that there are some vulnerabilities that need to be addressed, however that’s one paragraph out of the three-page summary on our jurisdiction,” says Cova.

The summary Cova refers to states that Curaçao is a regional financial center and a transshipment point for drugs from South America and that money laundering is primarily related to proceeds from illegal narcotics, although recently unlicensed banking through Chinese mini-markets has also been identified as a source for laundered funds. Most notable, the report states that these resulting in investigations and arrests. The report also refers to the high-profile money laundering and predicate crime investigations recently conducted where numerous former officials were investigated, charged, or convicted, including the former prime minister and former president of the central bank. The report acknowledges the two multi-year money laundering prosecutions that are ongoing as well as the conviction that was confirmed by a higher court in 2017. Those statements in the report confirm that important improvements have been made in the enforcement of the comprehensive anti-money laundering legal framework that is already in place.

The report also mentions the ongoing activities under the MOU with the United States for joint training activities and sharing of information in the area of criminal investigation and law enforcement signed in 2016. And the fact that our authorities continue to sign Tax Information Exchange Agreements (TIEAs) and double taxation agreements with other jurisdictions to prevent tax fraud, terrorist financing, and money laundering. The report also mentions all the relevant international conventions that are applicable to our jurisdiction (such as the 1988 UN Drug Convention and the UNTOC) and forums and bodies that Curaçao is a member of. Important memberships include the Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes, the CFATF (a FATF-style regional body) and, through the Kingdom, the FATF. “The CFATF allowed Curaçao to exit the Third Round of the Mutual Evaluations in November of 2016, precisely because we have strengthened our legal and regulatory anti-money laundering and financing of terrorism framework,” says Cova. “It’s regrettable that the media failed to mention that the report recommends that we continue our supervision of the offshore sector and FTZs and further investigate the unlicensed banking phenomenon, which to us that are actively engaged in maintaining the reputation and integrity of our financial sector is a positive statement.

It means that, although there are deficiencies in the legal and regulatory framework and enforcement and implementation issues exist, we are well on our way towards being fully compliant with the relevant regulations. And if you read the entire report you’ll notice there are many other jurisdictions, just like us, that have a sturdy legal and regulatory framework, but are not yet fully compliant. It’s always a work in progress,” concludes Cova.

The Mutual Evaluations Report Cova refers to does seem to support her view. A comparative table in the report suggests that the main area that requires improvement is the internet gaming sector. Curaçao is currently drafting a revised supervisory law for internet gaming, which once adopted will bring the jurisdiction one step closer to full compliance with AML requirements. Curacao is also in the process of conducting an AML national risk assessment, starting in 2018, supported by the World Bank. Cova also adds that the Prime Minister Eugene Rhuggenaath as well as the Central Bank of Curaça and St. Maarten support the ongoing efforts in combatting money laundering and terrorism financing and are actively engaged in all the assessments mentioned above.

 

For more information, contact CIFA at info@cifa-curacao.com or +5999-461-5380.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: