Debat over institutioneel racisme

Debat over institutioneel racisme

30 juni 2020

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag 1 juli over het onderwerp institutioneel racisme. U kunt het debat volgen via deze website.

Volg het live

U kunt het debat vanaf 15.30 uur live volgen via de livestream van deze site en de app DebatDirect. Na afloop kunt u het terugzien via DebatGemist. Het debat wordt live ondertiteld.

Initiatief

Het debat is een intiatief van de PvdA-fractie. De fracties hebben hun voorzitters naar voren geschoven om het woord te voeren.

Aanleiding

Het voorstel om een debat te voeren over dit onderwerp volgt na verschillende grote antiracismedemonstraties, ook in Nederland. De aanleiding voor die demonstraties werd in eerste instantie gevormd door de wereldwijde onrust na de gewelddadige dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd door een witte politieagent.

Institutioneel racisme

De term institutioneel racisme wordt gebruikt voor het systematisch uitsluiten, marginaliseren en discrimineren van bevolkingsgroepen door (in)formele regels van organisaties en structuren. Daarbij speelt het geen rol of er opzettelijk wordt gehandeld. Het begrip ‘institutioneel’ geeft aan dat het niet om racisme tussen personen gaat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: