KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

OM legt geldboetes en taakstraffen op aan leverancier biodieselproducenten

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een bedrijf dat zich bezighoudt met het verwerken van afvalproducten zoals gebruikte dierlijke en plantaardige oliën, vetten en dierlijke bijproducten, van valsheid in geschrifte. Het bedrijf, gevestigd in de provincie Flevoland, heeft volgens het OM tijdens het leveren van het afval aan biodieselproducenten, meerdere keren onjuiste papieren opgemaakt en gebruikt. Het OM legt het bedrijf een geldboete van 100.000 euro op en daarnaast doet het bedrijf afstand van een bedrag van 3.250.000 euro dat als wederrechtelijk verkregen voordeel moet worden beschouwd. Beide directeuren moeten ieder een geldboete betalen van 50.000 euro en krijgen ieder een taakstraf opgelegd van 120 uur.

Onderzoek door politie

Uit politie onderzoek bleek dat bij het leveren van het gemengde afval aan de biodieselproducenten documenten op onjuiste wijze beschreven waren. De strafbare feiten vonden plaats tussen maart 2015 en maart 2016.

Geldboetes, taakstraffen en verbeurdverklaring

Het bedrijf en de beide directeuren hebben erkend dat de documenten in een aantal gevallen niet klopten. Het bedrijf heeft inmiddels passende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo wordt het personeel beter opgeleid, zijn er interne controlemaatregelen genomen en is er toezicht door een certificerende instelling. De gemeente heeft in 2021 – een aantal jaren na de geconstateerde feiten – een vergunning verleend voor de bouw en exploitatie van een nieuwe inrichting van het bedrijf. De ervaringen van de omgevingsdienst zijn positief. Het OM is van oordeel dat het bedrijf en de verdachten een passende straf hebben gekregen.

 

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: