Bezoek de Tweede Kamer tijdens ‘Rondje Rechtsstaat’ op zaterdag 3 juni

De Tweede Kamer opent op zaterdag 3 juni 2023 van 10.00 tot 17.00 uur haar deuren voor iedereen die wil meedoen aan een ‘Rondje Rechtsstaat’. Het publiek kan hier van alles te weten komen over de Grondwet die, zoals we die nu kennen, 175 jaar bestaat.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen meedoen aan een breed scala van activiteiten. Zo is het mogelijk om  plaats te nemen op de publieke tribune van de plenaire zaal, te stemmen met de voeten of een zetelselfie te maken. Ook komt het publiek meer te weten over 175 jaar Grondwet, hoe de Grondwet is ontstaan, wat de wet voor de Tweede Kamer betekent en waarom deze zo belangrijk is.

Open deuren bij verschillende instituties

De open dag vindt plaats tijdens de eerste Week van de Rechtsstaat, die loopt van dinsdag 30 mei tot en met zaterdag 3 juni. Naast de Tweede Kamer openen ook de Eerste Kamer, het Kabinet van de Koning, de Raad van State, de Hoge Raad, de Raad voor de rechtspraak, de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen, het Nationaal Archief, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Schadefonds Geweldsmisdrijven hun deuren op die dag.

Rol in rechtsstaat

Tijdens het ‘Rondje Rechtsstaat’ kan iedereen al deze tien verschillende instituties die de rechtsstaat vormgeven bezoeken, kennismaken met de professionals die daar werken en informatie krijgen over hoe een wet tot stand komt, hoe een rechter tot zijn uitspraak komt en welke rol de verschillende instituties spelen in onze democratische rechtsstaat.

Meer informatie

Het hele programma van de Week van de Rechtsstaat vindt u op de website van de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: