Prevení Grip! — Voorkom Griep!

Papiamentu

Prevení Grip!

Kralendijk – Departamentu di Salubridat Públiko, GGD, e último dianan aki a haña señalnan ku tin vários pashènt na Boneiru ku síntomanan di grip. Esaki ta keda konfirmá pa medio di e sistema di monitoreo di dòkternan di kas. E promé resultadonan di Laboratorio, ta konfirmá ku ta trata aki di un vírùs di grip.

Influenza, mihó konosí komo grip, ta un malesa kontagioso. Bo ta haña esaki dor di un vírùs, e vírùs di grip. Hopi bia hende ta konsiderá ferkout, tosamentu i kentura komo grip. Pero otro tipo di vírùs ta okashoná un ferkout normal. E síntomanan di grip ta tosamentu, kentura i kalafriu, doló di kabes, doló di múskulo, doló di garganta i kansansio. E kehonan aki ta dura algun dia te ku un siman. Despues di un grip, tin bia e ta dura algun siman promé ku e hende sinti su mes kompletamente fet. E tempu entre kontagiá i bira malu, por dura di un te sinku dia. Un dia promé ku bo bira malu, ya bo ta kontagioso pa otronan.

E vírùs ta den e garganta, nanishi i vianan respiratorio di un hende ku ta malu òf kontagiá. Dor di tosa, nister i papia, drùpelnan chikitu ku e vírùs aden ta bai den aire. Bo por inhalá e drùpelnan chikitu aki i asina kontagiá. E vírùs por tei tambe riba man i otro ophetonan. Di e manera ey tambe bo por kontagiá. No ta tur hende ta bira malu despues di a kontagiá.

Grip ta hopi kontagioso. Pa evitá grip ta importante pa tosa i nister na un manera nèchi. Mihó ta pa usa un klinèks i ku esaki tapa e boka i nanishi bon. Si bo no tin un klinèks serka bo, pone bo brasa dobla dilanti di bo boka i tosa den e ploi di bo èlebog.
Despues di uso un bia, tira e klinèks afó. Siña nos muchanan pa tosa i nister nèchi. Laba man ku regularidat ku awa i habon, sigur despues di un tosamentu òf nister fuerte. Tene mannan di porta i kranchi bon limpi. Hasi kosnan di hunga regularmente limpi i laba peluche nan regularmente. Ventilá espasionan será, meskos tambe espasionan airekondishoná minimalmente dos bia pa dia durante 30 minüt dor di laga bentana i porta habrí.

Vakunashon pa grip: Hendenan ku problema di kurason, malesa di pulmon, malesa di nir òf malesa di suku, tin chèns mas grandi pa un infekshon di pulmon pa medio di e vírùs di grip. Serka hendenan mas grandi, tambe ta asina. Hendenan di e gruponan di rísiko i hende grandi nan por pasa serka dòkter di kas pa bakuná grátis kontra grip. Entrante 10 di òktober e bakuna kontra grip ta disponibel serka tur e dòkternan di kas. Mas informashon ta disponibel serka bo dòkter di kas, puntra pa e foyeto.

Nederlands:

Voorkom Griep!

Kralendijk – De afdeling Publieke Gezondheid/GGD heeft de afgelopen dagen het signaal gekregen dat er meerdere patiënten zijn op Bonaire met griepachtige verschijnselen. Dit wordt bevestigd door het monitoringssysteem bij de huisartsen. De eerste laboratoriumuitslagen bevestigen dat het om een griepvirus gaat.

Influenza, ook wel griep genoemd, is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak ‘griep’. Maar een gewone verkoudheid komt door andere virussen.
De klachten bij griep zijn hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en zich moe voelen. Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Na een griep kan het soms enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen zijn. Al 1 dag voor u ziek wordt bent u besmettelijk voor anderen.

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. U kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus kan ook op de handen en op voorwerpen komen. Op die manier kunt u ook besmet raken. Niet iedereen wordt ziek na besmetting.

Griep is erg besmettelijk. Om griep te voorkomen is het belangrijk om netjes te hoesten en te niezen. Het beste is om een papieren zakdoekje te gebruiken en daarmee mond en neus goed af te sluiten. Heeft u geen papieren zakdoekje bij de hand? Houd dan uw elleboogsplooi voor de mond.
Gooi het zakdoekje na eenmalig gebruik weg. Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen. Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui. Houd deurknoppen en kranen goed schoon. Maak speelgoed vaak schoon en was knuffels regelmatig. Ventileer gesloten ruimtes zoals ruimtes die geairconditioned zijn minimaal 2 keer per dag gedurende 30 minuten door ramen en deuren open te zetten.

Griepvaccinatie: Mensen met hartproblemen, een longziekte, nierziekte of suikerziekte hebben een grotere kans op een longontsteking door het griepvirus. Bij oudere mensen is dit ook zo. Mensen uit risicogroepen en ouderen kunnen zich gratis bij de huisarts laten vaccineren tegen de griep. De griepvaccinatie is vanaf 10 oktober beschikbaar bij de huisarts. Meer informatie is beschikbaar bij uw huisarts, vraag om de folder.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: