Pa frakshon di MAN ayudo di Hulanda na Kòrsou a base di artíkulo 36 di Statuut di Reino durante e COVID-19 krisis ta nesesario i indispensabel

Pa frakshon di MAN ayudo di Hulanda na Kòrsou a base di artíkulo 36 di Statuut di Reino durante e COVID-19 krisis ta nesesario i indispensabel

 

Kòrsou, meskos ku mundu, a keda konfrontá ku e situashon di Covid-19 pandemia. Esaki a krea un situashon hopi tenso bou di nos hendenan i un preshon enorme riba Gobièrnu di Kòrsou pa atendé i purba na duna un sosten na tur sektor i gremio den nos komunidat. Pa algun aña kaba nos situashon finansiero ta prekario. Esaki tin komo konsekuensia ku Gobièrnu no tin tur e medionan finansiero na su disposishon pa pone e fondonan disponibel pa yuda en espesial tur esnan ku ta pèrdè trabou i pèrdè entrada i esnan mas débil den nos komunidat di un forma agudo.

 

Den e kuadro aki Gobièrnu di Kòrsou a hasi un apelashon na Hulanda pa un sosten finansiero pa e asina yamá ‘Noodfonds’ Covid-19. A base di e artíkulo 36 di nos Statuut di Reino, paísnan den reino a komprometé pa yuda otro i duna sosten na otro den tempunan difísil, manera ta e kaso ku e COVID-19 krisis aktual a base di solidaridat i manera nos a demonstrá por ehèmpel durante e inundashon na Zeeland na Hulanda na aña 1953/1954

 

Frakshon di MAN ta di opinion ku, a base di e mesun artíkulo 36 di nos Statuut di Reino, e sosten finansiero mester ta un sosten a base di solidaridat den reino. 

 

Frakshon di MAN ta sostené esfuersonan di Gobièrnu, en espesial, Minister di Finansa, señor Kenneth Gijsbertha pa e trabounan ya hasí pa haña yudansa di Hulanda.  Frakshon di MAN tin tur komprenshon ku Hulanda mes tambe tin su retonan den kuadro di Covid-19. Den artíkulo 36 di nos Statuut di Reino tin spesifiká: “Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand”.

 

Den e kuadro di e situashon di Covid-19 i sosten pa Kòrsou, Frakshon di MAN a pidi un reunion públiko urgente pa debatí ku Gobièrnu riba e sosten finansiero

 


Voor de fraktie van de politieke partij MAN is de hulp uit Nederland aan Curaçao op basis van artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk tijdens de COVID-19 crisis noodzakkelijk en onmisbaar.

Curaçao, zoals ook een groot deel van de wereld wordt geconfronteerd met de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Hierdoor ontstond een gespannen situatie onder de Curaçaose bevolking en een enorme druk op de lokale regering om hulp en bijstand te verlenen aan mensen uit de verschillende sectoren en lagen van de gemeenschap. 

Reeds enkele jaren is de financiele situatie van het land Curaçao erg  onzeker en beschikt de overheid niet over genoeg middelen om snel en direkt steun te bieden aan degenen die als gevolg van de COVID-19 crisis hun baan en inkomsten dreigen te verliezen of meer te lijden krijgen als de meest kwetsbaren binnen de gemeenschap. In dit kader heeft de Curaçaose regering een beroep gedaan aan zijn Koninkrijkspartner Nederland voor een financiële steun voor de zo geheten ‘Noodfonds’ Covid-19. Op grond van het artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk, bestaat een compromis tussen de Koninksrijkslanden dat zij elkaar zullen bijstaan in moeilijke tijden, zoals nu het geval is met de COVID-19 crisis, op grond van solidariteit, zoals Curaçao in het verleden solidair was met Nederland tijdens de overstromingen in de provincie Zeeland in Nederland in de jaren 1953/1954.

De MAN fractie is van mening dat gebaseerd op artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk, financiële hulp en ondersteuning op grond van de solidariteitsprincipe binnen het Koninkrijk heel goed mogelijk is vanuit Nederland.

De MAN fractie ondersteund  de inspanningen van de Curaçaose regering, in het bijzonder van de Minister van Financiën, de heer Kenneth Gijsbertha, voor de reeds genomen stappen om hulp en ondersteuning te vragen aan de Nederlandse regering.  De MAN fractie betuigd tevens volledig begrip voor en empathie met de situatie waarin ook Nederland verkeerd in het kader van de Covid-19. 

Het artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk zegt: “Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand”.

Gezien de Covid-19 situatie en de steun noodzakkelijk en onmisbaar is voor Curaçao vraagt de MAN fractie om een ​​dringende openbare vergadering om met de regering in beraad te gaan over de financiële steun aan de Curaçaose overheid, zowel vanuit lokale entiteiten als hulp uit  Nederland op grond van het artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: